Fractie en factie hebben allebei met de politiek te maken, maar hebben een verschillende betekenis.

Fractie: groep volksvertegenwoordigers

Een fractie is een groep vertegenwoordigers van een politieke partij in een volksvertegenwoordiging. Het zijn dus mensen die hun kiezers vertegenwoordigen bij of als de wetgevende macht van een land, stad, dorp, enz. Je kunt bijvoorbeeld spreken van de VVD-fractie en de SP-fractie. Ook in deze samenstellingen komt fractie vaak voor:

  • fractieberaad (‘overleg binnen een fractie’)
  • fractiediscipline (‘discipline om zich bij stemmingen en politieke uitspraken te houden aan de afspraken die in de fractie gemaakt zijn’)
  • fractiedwang (‘dwang om bij een stemming in een parlementaire vergadering te stemmen zoals de fractie heeft bepaald’)
  • fractieleider/-voorzitter (‘leider van de fractie’, meestal degene die het woord voert, onder andere bij belangrijke debatten)

Factie: ‘opstandige politieke groep’

Factie is een veel minder gebruikelijk woord. Het heeft betrekking op een politieke groep die opstandig is. Het kan bijvoorbeeld gaan om een groep dissidenten binnen een politieke partij. Als er sprake is van een factie, wil dat vaak zeggen dat het er roerig en soms zelfs gewelddadig aan toegaat.

Factie: literair genre

Factie komt trouwens ook in een heel andere betekenis voor: ‘literair genre waarin feiten en fictie tot een verhaal worden gesmeed’. Het is dan een mengvorm van fictie en het Engelse fact.

Blij met deze uitleg?

Met een donatie van € 2 steun je Onze Taal. Bedankt!

Toch nog een vraag?

Onze taaladviseurs staan elke werkdag voor je klaar

Bel 085 00 28 428 Bel 085 00 28 428

(gebruikelijke belkosten, geen extra kosten)

Of stel je vraag via social media of per mail