Wat betekent het woord brikverpakking?

Brikverpakking is een Vlaams woord. Van Dale (2005) vermeldt als betekenis bij brik: "(algemeen Belgisch-Nederlands) baksteenvormige kartonnen verpakking van dranken". Wolters' Koenen was in 1996 het eerste woordenboek dat brik vermeldde: "(Belg.) baksteenvormige kartonnen verpakking van dranken: melk in brik; brikverpakking". Het pak melk wordt wat zijn vorm betreft dus vergeleken met een baksteen. Brik is waarschijnlijk afgeleid van het Franse brique ('baksteen', 'materiaal in de vorm van een baksteen').

Brik in de betekenis 'drankkarton' komt ook voor in het Woordenboek voor correct taalgebruik van S. Theissen en P. Debrabandere (2004). De auteurs zien het als een voorbeeld van Vlaams taalgebruik dat duidelijk opvalt als "niet algemeen". Zij adviseren daarom brik in deze betekenis niet te gebruiken. Ook de taaladviseur van de VRT adviseert pak te gebruiken en niet brik.

Overigens bestond in het Middelnederlands het woord bricke (baksteen') al. Het Frans leende dit woord uit onze taal en maakte er briquette van; het Nederlands leende dat weer terug als briket.