Facebook is voor de een een kippenhok, voor de ander een schoolplein. Een sociale ontmoetingsplaats waar duchtig wordt gecommuniceerd. Maar waarover eigenlijk?

Raymond Noë | 4 januari 2011

Volgens de tegenstanders van Facebook gaat het op deze social-network-site helemaal nergens over. Allemaal geleuter en gekeuvel over de onbenulligste zaken. Een kippenhok vol gekakel. Voorstanders zien hun Facebook liever als een schoolplein. Je kunt er op een ontspannen manier je sociale contacten onderhouden, en je hoort nog eens wat nieuws.

Een beetje gróót schoolplein is het overigens wel. Wereldwijd zijn er bijna 600 miljoen Facebookers. In Nederland zijn dat er zo'n 3,5 miljoen - relatief weinig, omdat vanouds veel Nederlanders op Hyves zitten. De verdeling vrouw-man is fifty-fifty, en 77% is tussen de 18 en de 45 jaar oud.

Analyse

Maar waar gaat het nu over? Bij Facebook zijn ze onlangs eens nagegaan waar de gemiddelde facebooker zoal over praat met zijn vele, vele 'vrienden'.

Ze analyseerden een miljoen Facebook-berichten, oftewel 'statusupdates', en letten daarbij op drie dingen: het onderwerp (muziek, seks, familie, etc.), de emotionele lading (positief of negatief) en de gebruikte woordsoorten (voorzetsels, voornaamwoorden, werkwoordstijden, grove taal, etc.).

Vervolgens werd gezocht naar de verschillen tussen jong en oud, en de verschillen tussen facebookers met veel vrienden en die met weinig vrienden. Bovendien werd bekeken welke onderwerpen populair zijn, en welke juist niet.

Vrienden

De opvallendste conclusie was dat facebookers 's ochtends het gelukkigst zijn, gemeten naar hun taalgebruik, want op dat moment van de dag gebruiken ze de positiefste woorden. Andere uitkomsten waren minder verrassend.

Een kleine greep: jongeren bezigen relatief veel grove taal, hebben het vaker over zichzelf en hebben het graag over school en seks. Ouderen schrijven liever over familie, vrienden en bekenden en gebruiken daarbij relatief veel lidwoorden en voorzetsels.

Facebookers met veel vrienden gebruiken vaak de woorden jij, jouw en jullie, en ze zetten hun werkwoorden graag in de toekomende tijd. Mensen met weinig Facebook-vrienden schrijven liever in de verleden tijd, en hebben het relatief vaak over werk en familie.

Duimpjes

En wat zijn nu de onderwerpen waarmee je scoort, onderwerpen die veel reacties en duimpjes ('Ik vind dit leuk') opleveren?

Religie, metafysica, seks en familie krijgen wel veel duimpjes maar niet veel reacties. Je zou bijna gaan denken dat de vrienden hun commentaar maar liever voor zich houden, en het laten bij het equivalent van instemmend gebrom. Negatieve emoties als boosheid krijgen juist weer veel (troostende?) reacties en- heel begrijpelijk - weinig duimpjes.

Slapen

Zijn er ook zaken die nauwelijks respons krijgen? Jawel, werk en huiselijke omstandigheden bijvoorbeeld. Daar zit blijkbaar niemand op te wachten.

En het aller-alleroninspirerendste onderwerp? Dat is slapen. Wie daarover schrijft, ontmoet enkel massieve stilte. Heel vreemd is dat overigens weer niet, want uit het onderzoek blijkt dat er vooral 's avonds laat en 's nachts over slapen geschreven wordt - als het schoolplein leeg is en de kippen op stok.


Meer Nu.nl-columns van Onze Taal