4 november 2008

Wie de Amerikaanse verkiezingen wint, zal heel binnenkort blijken, maar op één onderdeel is Obama nu al overduidelijk als winnaar uit de strijd gekomen: het speechen. Zijn toespraken zijn onovertroffen. Wat is precies zijn geheim?

Het verschil tussen de twee presidentskandidaten is enorm. McCain hakkelt, praat in knauwerige zinnen en voelt zich soms duidelijk ongemakkelijk. Het is allemaal niet zo erg als bij de zittende president George W. Bush, wiens versprekingen zelfs als cadeauboekjes bij de kassa terechtkwamen, maar tegen Obama legt de Republikein het onmiskenbaar af. Als Obama spreekt, houdt zelfs de grootste cynicus de adem in. Obama lijkt niet te spreken, maar te zingen.

Poëtisch

Dat onmiskenbaar muzikale zit 'm niet alleen in zijn stemgebruik en een goede timing, schrijft universitair docent Retorica Jaap de Jong in het novembernummer van Onze Taal. Obama is een ware poëet. Zo is hij scheutig met alliteraties, oftewel: hij gebruikt woorden met steeds dezelfde beginletters.

Over de huidige politiek zegt Obama bijvoorbeeld niet zomaar dat het een 'rommeltje' is. Nee, die politiek bestaat volgens hem uit: "divisions and distractions and drama" ('onenigheid, dingen die afleiden en drama'). Dat die opsomming uit drie onderdelen bestaat, is trouwens ook bepaald geen toeval. Al het goede komt in drieën, en dat gaat zeker op voor toespraken.

Meebrullen

Als zanger kan hij natuurlijk niet zonder een pakkend refrein dat iedereen kent en uit volle borst kan meebrullen. Bij Obama bestaan die refreinen uit "change", "hope", en andere woorden waar de drang tot verandering vanaf spat. Maar zijn grootste succesnummer is natuurlijk: "Yes, we can!", dat door stadions vol mensen gescandeerd wordt.

Worstelen met papier

En dan is er nóg iets wat Obama gemeen heeft met stadionartiesten als Bruce Springsteen en Prince: hij schrijft veel van zijn teksten zelf. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar er zijn toch maar weinig presidentskandidaten die zich daar in het verleden aan hebben gewaagd. Doordat hij ook nog eens virtuoos overweg kan met de autocue (een voor het publiek bijna onzichtbaar scherm waarop zijn teksten staan) komt hij heel naturel over: het is of hij alles uit zijn hoofd doet. Opnieuw een groot verschil met McCain, die zichtbaar worstelt met zijn papier.

Mooipraterij

Obama's tegenstanders verwijten hem alleen maar aan mooipraterij te doen om te verdoezelen dat hij eigenlijk niet zo veel te vertellen heeft. Met mooie praatjes kun je tenslotte je hypotheek, benzine of ziektekostenverzekering niet betalen.

Opvallend genoeg is Obama in zijn campagne juist erg inhoudelijk. Hij praat niet alleen over "change", hij vertelt zeker de laatste maanden ook uitgebreid waar die volgens hem uit zou moeten bestaan - in zijn speeches maar ook op zijn website. McCain is daar een stuk terughoudender in.

Bijblijven

Wat de beste strategie is? En welke van de twee boodschappen door het Amerikaanse volk het best zal worden gewaardeerd? We zullen het snel weten. Maar één ding is zeker: Obama's toespraken zullen ons nog lang bijblijven.


Meer Nu.nl-columns van Onze Taal