Over taal gesproken is dé podcast over het Nederlands, die Onze Taal en het Instituut voor de Nederlandse taal samen verzorgen.

Elke maand spreken we met een deskundige over de Nederlandse taal. Bijvoorbeeld over het ontstaan van nieuwe woorden, de functie van vaktaal of dialecten. Ook onderwerpen als vergeten woorden, duidelijke taal en het Nederlands in België komen aan bod.

Aflevering 8: het taaljaar 2021

In deze aflevering blikken we terug op het afgelopen taaljaar. We doen dat met Erik Dams en Marc van Oostendorp, samen de redactie van onze nieuwsbrief Taalpost. We hebben het over hoe talen elkaar beïnvloeden (de belangrijkste reden van taalverandering), over de boeiende ontwikkelingen als het gaat over gender en taal, en over waar het heen gaat met het dialect. Verder praten we over de opvallende hausse in de Nederlandstalige popmuziek, over taalpodcasts, over de leukste artikelen in het tijdschrift Onze Taal, en over — hoe kan het anders in de laatste dagen van het jaar — de  nieuwe woorden van 2021.

Luister ook naar de bonusaflevering, waarin Erik Dams exclusief reisadvies geeft voor wie de komende periode graag de deur uit wil in Nederland en België.
Daarnaast kunt u genieten van de bijbehorende Spotifylijst Taalpop 2021: een lijst met de beste Nederlandstalige popnummers van het afgelopen jaar, samengesteld door de makers van Taalpost en Over taal gesproken.

 

 

Aflevering 7: het alleroudste Nederlands

De zevende aflevering gaat over het alleroudste Nederlands. Hoe klonk dat? En hoe reconstrueer je de uitspraak van talen die al eeuwen niet meer gesproken worden? Taalwetenschapper Peter-Alexander Kerkhof neemt u mee op een taalkundige speurtocht.

Aflevering 6: terminologie

De zesde aflevering gaat over terminologie, oftewel: vaktaal. We spreken met Frieda Steurs, directeur van het Instituut voor de Nederlandse Taal én hoogleraar terminologieleer en vertaaltechnologie aan de KU Leuven. Een gesprek over de taal van artsen en juristen, over coronawoorden, over de vaktermen van onderwijs en auto-industrie - en over het alsmaar toenemende belang van terminologie voor de internationale samenleving en samenwerking. Met een gastoptreden van dichter, schrijver en cabaretier Frank van Pamelen.

Aflevering 5: de Troonrede

In de vijfde aflevering fileert hoogleraar Jaap de Jong twee retorisch interessante gebeurtenissen: de Troonrede en de (meteen daaropvolgende) Algemene Beschouwingen. De Jong volgt beide evenementen al jaren van nabij, en weet dus alles over het statige taalgebruik, de persoonlijke noten en de schaarse humor in de Troonrede - en ook over de retorische trucs, de Bijbelcitaten en de scherpe debatten van de Algemene Beschouwingen. Van de veertjes van Beatrix en de participatiesamenleving van Rutte, tot het zangkoor van Van der Staaij en het potjeslatijn van Baudet.

Aflevering 4: grammatica

De vierde aflevering gaat over grammatica — en grammatica is boeiender dan je zou denken. Maar wat is grammatica eigenlijk, en wat is er dan zo boeiend aan? We spreken erover met Onze Taal-redacteur Peter-Arno Coppen, in het dagelijks leven hoogleraar vakdidactiek aan de universiteit van Nijmegen — en grammaticus in hart en nieren. Een gesprek over ontleden in het onderwijs en ezelsbruggetjes, over de groter als-discussie en de ANS, en over fascinerende zinnen en wonderlijke sinterklaasliedjes. En vooral ook over het feit dat grammatica leuker is als je (erover) denkt.

Aflevering 3: dialecten

De derde aflevering gaat over dialect en streektaal. Hoe staat het daar eigenlijk mee? Hoeveel dialect is er nog over, en wat is de status ervan? We praten erover met streektaaldeskundige Veronique De Tier van de Stichting Nederlandse Dialecten, samensteller van het pas verschenen dialectkaartenboekje Wie zegt wat waar? Een gesprek over de teloorgang van de dorpsdialecten en de opkomst van regiolecten, dialect als erfgoed, de dialectrenaissance in de populaire muziek, en het mooiste dialectwoord. 

Aflevering 2: neologismen

De tweede aflevering gaat over neologismen – oftewel nieuwe woorden. Hoe, wanneer en waarom ontstaan ze, en wat voor soort nieuwe woorden zijn er? We praten erover met Vivien Waszink van het Instituut voor de Nederlandse Taal. Zij is redacteur van het Algemeen Nederlands Woordenboek en misschien wel dé nieuwewoordenexpert van Nederland. Een gesprek over eendagsvliegen en blijvertjes, leenwoorden en mixtermen, 'schaamte'-woorden, en over woorden van het jaar en hoe die weer vergeten woorden.

Aflevering 1: de verschillen tussen de Nederlandse taal in België en Nederland

In de eerste aflevering gingen we in gesprek met vertaalster Miet Ooms, ook wel bekend van de Onze Taal-rubriek ‘Wat zeggen ze waar?’ Miet Ooms werkte voorheen als dialectoloog, taaladviseur en docent Nederlands. Tijdens haar werk als taaladviseur bij de Taaltelefoon werd haar interesse gewekt voor taalvariatie: de verschillen die er zijn binnen een taal. In de eerste aflevering zal ze onder andere vertellen over de verschillen tussen de Nederlandse taal in België en Nederland, de oorzaak van deze verschillen en de misverstanden die door taalvariatie kunnen ontstaan.

Geen aflevering missen? Abonneer je dan via Spotify, Apple Podcasts of een van de vele andere podcastapps.

 

Presentatie: Laura van Eerten en Raymond Noë
Concept en productie: Laura van Eerten
Muziek: Michel van der Zanden
Logo: Studio Het Mes