Over taal gesproken is dé podcast over het Nederlands, die Onze Taal en het Instituut voor de Nederlandse taal samen verzorgen.

Elke maand spreken we met een deskundige over de Nederlandse taal. Bijvoorbeeld over het ontstaan van nieuwe woorden, de functie van vaktaal of dialecten. Ook onderwerpen als vergeten woorden, duidelijke taal en het Nederlands in België komen aan bod.

Aflevering 3: dialecten

De derde aflevering gaat over dialect en streektaal. Hoe staat het daar eigenlijk mee? Hoeveel dialect is er nog over, en wat is de status ervan? We praten erover met streektaaldeskundige Veronique De Tier van de Stichting Nederlandse Dialecten, samensteller van het pas verschenen dialectkaartenboekje Wie zegt wat waar? Een gesprek over de teloorgang van de dorpsdialecten en de opkomst van regiolecten, dialect als erfgoed, de dialectrenaissance in de populaire muziek, en het mooiste dialectwoord. 

Aflevering 2: neologismen

De tweede aflevering gaat over neologismen oftewel nieuwe woorden. Hoe, wanneer en waarom ontstaan ze, en wat voor soort nieuwe woorden zijn er? We praten erover met Vivien Waszink van het Instituut voor de Nederlandse Taal. Zij is redacteur van het Algemeen Nederlands Woordenboek en misschien wel dé nieuwewoordenexpert van Nederland. Een gesprek over eendagsvliegen en blijvertjes, leenwoorden en mixtermen, 'schaamte'-woorden, en over woorden van het jaar en hoe die weer vergeten woorden.

Aflevering 1: de verschillen tussen de Nederlandse taal in België en Nederland

eerste aflevering gingen we in gesprek met vertaalster Miet Ooms, ook wel bekend van de Onze Taal-rubriek ‘Wat zeggen ze waar?’ Miet Ooms werkte voorheen als dialectoloog, taaladviseur en docent Nederlands. Tijdens haar werk als taaladviseur bij de Taaltelefoon werd haar interesse gewekt voor taalvariatie: de verschillen die er zijn binnen een taal. In de eerste aflevering zal ze onder andere vertellen over de verschillen tussen de Nederlandse taal in België en Nederland, de oorzaak van deze verschillen en de misverstanden die door taalvariatie kunnen ontstaan.

Geen aflevering missen? Abonneer je dan via Spotify, Apple Podcasts of een van de vele andere podcastapps.

 

Presentatie: Laura van Eerten en Raymond Noë
Concept en productie: Laura van Eerten
Muziek: Michel van der Zanden
Logo: Studio Het Mes