Vrijdag is het Koninginnedag. Misschien wel voor het laatst. Als koningin Beatrix aftreedt, heeft dat ingrijpende gevolgen - ook voor de taal.

Aleid Fokma | 27 april 2010

Vandaag wordt kroonprins Willem-Alexander 43, en aanstaande vrijdag is het Koninginnedag. En wie weet is het voorlopig wel de laatste 'Koninginnedag'. De geruchten dat koningin Beatrix aftreedt, bereiken ieder jaar rond 30 april een nieuw hoogtepunt.

Koning

Het zal wel wennen worden: 'koning Willem IV'. Geen levende ziel in dit land heeft ooit anders gekend dan een koningin. Hoewel, volgens de Grondwet is Beatrix "Koning" van Nederland.

Dat ons staatshoofd formeel altijd 'koning' is, is een van de belangrijkste redenen dat Beatrix' echtgenoot 'prins' en geen 'koning Claus' was - dan zou je twee koningen hebben, en dat kan juridisch niet.

Man hoger

De andere reden is dat bij gelijke titels, zoals koning en koningin, de man hoger wordt geplaatst. De vrouw van onze toekomstige koning zal dus waarschijnlijk wél koningin Máxima genoemd worden.
Helemaal zeker is dat trouwens nog niet.

Koningin Beatrix zal na haar aftreden door het leven gaan als prinses Beatrix, net als 'vroeger': voordat zij koningin werd. Goed nieuws voor alle Prinses Beatrix-scholen. Pas als Beatrix is overleden, krijgt ze de hoogste titel weer terug: dan gaat zij hoogstwaarschijnlijk, net als haar moeder en grootmoeder, met de titel koningin de geschiedenisboeken in.

Verjaardag

En dan is er de verjaardag van het staatshoofd. Nu vieren we elk jaar op 30 april Koninginnedag. Niet op de geboortedag van koningin Beatrix, maar op die van haar moeder, koningin Juliana. Het weer is eind april tenslotte veel beter voor buitenfestiviteiten dan op 31 januari.

Zou prins Willem-Alexander dat zo houden of verplaatst hij het feestgedruis naar zijn eigen verjaardag, drie dagen eerder? En hoe gaat die dag heten? Koninginnedag ligt niet erg voor de hand.

Oranjedag

Uit een onderzoek van TNS NIPO (en een peiling van ons) bleek dat de meeste Nederlanders voor de naam Oranjedag zijn, maar ook Koningsdag of Koningendag was populair. Hebt u nog andere suggesties? We horen ze graag in de reacties.


Meer Nu.nl-columns van Onze Taal