26 januari 2010

Internetten, boeken lezen, gamen en nog veel meer. Dat zou moeten kunnen met het apparaat dat Apple - volgens de geruchten althans - morgenavond presenteert. Het ding zou iSlate kunnen gaan heten. Is dat een goede naam?

In de voorspellingen duiken een paar namen steeds op: misschien iTablet, misschien iPad, en het vaakst hoor je deze naam noemen: de iSlate. Zo zou het platte aanraakscherm van 25 centimeter doorsnee genoemd kunnen worden.

Slick

Het is wel even wennen, dat woord slate. Taalkundigen hebben erop gewezen dat Nederlandse woorden met sl- vaak een wat negatieve betekenis hebben. Je kunt denken aan slap, sloom, slepend en slijten. Maar ook aan slim, slank en 'slick' - gelikt dus, zoals veel van Apples producten.

Als je vertrouwd bent met het Engelse woord slate, is iSlate wel een mooi gekozen naam. Slate is namelijk 'leisteen', en dat past mooi bij het te verwachten uiterlijk: hard, plat en donker.

Lei

En net als in het Nederlands wordt slate in het Engels ook gebruikt voor 'lei' in de zin van een schrijfbordje, zoals in 'met een schone lei beginnen'. In het Engels is dat een 'clean slate'.

Bij Apple hebben ze al een hele tijd op die naam zitten broeden. De domeinnaam islate.com is al een paar jaar geleden geclaimd. Met de zoveelste i-naam borduren ze voort op een traditie die in 1998 begonnen is, met de iMac.

Individueel

Twaalf jaar geleden moest de wereld wel even wennen aan die i, die voor internet schijnt te staan én voor individual en I ('ik'). Philips had de i eerder al als interactive gebruikt in de cd-i, maar die was jammerlijk geflopt.

Maar de i sloot in 1998 wel mooi aan bij de al bekende e van bijvoorbeeld e-mail, die vooral verwijst naar alles wat elektronisch is. En sindsdien doen we aan e-commerce, e-zines, e-readers, i-bankieren en wat al niet meer.

Veel i's

Apple heeft na de iMac nog allerlei i's voortgebracht: iTunes, de iBook, de iPod en de iPhone bijvoorbeeld. Maar Apple heeft niet het alleenrecht op die i's.

Zo zijn er iBlue, iBood, iLocal, iLiad, iBox en iShares. Dat heeft allemaal niets met Apple te maken - of toch wel een beetje, want Apple is hip en de namen met de i dus ook. Waarom zou je ook niet meeliften op zo'n succes?

Wii

Toch kan het nog hipper. De laatste paar jaar verschijnen er namen met een dubbele i. Hét voorbeeld daarvan is de Wii van Nintendo. Die is al op diverse plekken nagevolgd. Wonderlijk hoe je met twee kleine lettertjes kunt opvallen - het zal wel komen doordat in veel talen de combinatie ii niet of weinig voorkomt, het Fins uitgezonderd.

Niina

De dubbele-i-mode zou nog wel eens een extra effect kunnen hebben, voorspelt Erwin Wijman in Onze Taal: een nieuwe spelling van babynamen. Er zullen vast Demii's, Jimmii's of Niina's geboren gaan worden. Maar er zal er altijd één de eerste zijn: Kylie's zus Dannii Minogue.

Wil je nog echt origineel zijn? Doe dan iets met drie i's. Benieuwd wie daar het eerst mee komt.


Meer Nu.nl-columns van Onze Taal