Bent u al bijna gewurgd door uw sneeuwpop? Liggen er in uw spiegelgladde straat ook al verspreid afgerukte ledematen? Het is tenslotte een horrorwinter.

Wouter van Wingerden | 21 december 2010

Deze winter, waarin het weleens een hele dag vriest, er soms tien centimeter sneeuw valt en je met auto en trein wat meer vertraging hebt dan anders, laat zich moeiteloos vergelijken met films als Saw en Hostel. Het is een horrorwinter.

Die term komt uit het Duits, maar is sinds een paar weken een internationale hit omdat-ie ook in het Nederlands en het Engels prima werkt.

Kattepis

Zo erg is het winterweer natuurlijk helemaal niet. Er zijn wel ergere winters geweest dan deze en de vorige. Bijvoorbeeld 1963, met de ijzige Elfstedentocht. Of 1979, toen het noorden onder de sneeuw verdween en het leger eraan te pas moest komen. Dan is 2010 echt (nog) kattepis.

Waarom wordt deze winter dan 'horrorwinter' genoemd? Misschien heeft het ermee te maken dat ons land tamelijk druk is en de infrastructuur erg kwetsbaar blijkt. We reizen veel massaler dan vroeger en hebben er daarom meer last van.

Straatterrorist

Maar het gebruiken van steeds grotere bewoordingen kan ook een keuze van de media zijn. Ze moeten ook wel, want als jouw nieuws al niet als eerste bij de realtime nieuwsvolgers belandt, moet je toch in elk geval stevig binnenkomen.

Vandaar dat er vaak naar zware woorden gegrepen wordt. Dat leidt tot een soort woordinflatie. Een ongeluk is al snel een ramp, een diefstal een drama. Een hangjongere is een straatterrorist en een hoofddoek is een kopvod. En laat je fantasie het afweten, dan plak je gewoon horror voor alles wat je wilt 'verergeren'.

Horrorherfst

We gaan de komende jaren dus geheid ook een horrorzomer meemaken als het weer eens een tijdlang gortdroog, loeiheet of kleddernat is. Een horrorherfst met vreselijke orkanen (lees: een kwartiertje windkracht 10).

Wie weet krijgen we zelfs een horrorlente. En de eerste horrormotregen is al gesignaleerd.

Horrorfilms

Het zal niet lang duren voordat de horror overslaat naar andere terreinen. Een horrorcrèche, horrorwerkloosheid, horrorfiles, horrorinflatie en horrorfilms (in andere genres dan horror) - om maar wat te noemen.

Er is alleen één probleem: kun je er nog overheen? Over een tijdje hebben we ongetwijfeld behoefte aan een nog sterker voorvoegsel dan horror. Maar wát dan? Geen idee! Een horrorscenario.


Meer Nu.nl-columns van Onze Taal