2 maart 2010

Nee, fijnbesnaard kun je onze zuiderse buurkabouter Wesley niet noemen. Hij vloekt, hij scheldt en hij is behoorlijk agressief. Dat 'zachte Vlaamse taaltje' bijt van zich af. Verandert een kabouter het Nederlandse beeld van het Vlaams?

Duitsers zijn dol op de Hollanders. Die dikke L, die foute naamvallen, dat 'kazige' accent - het werkt vertederend. Het was een van de redenen dat Rudi Carrell en Linda de Mol bij de oosterburen een miljoenenpubliek kregen.

Charme

Precies hetzelfde hebben wij in Nederland met Vlamingen. Mensen als Bart Peeters en Goedele Liekens ontlenen een deel van hun charme aan hun Vlaamse tongval.

Het Belgische Nederlands vinden we hier vertederend. Het Goede Doel verwoordde in 1982 de belangrijkste clichés over de zuiderburen als volgt: "'k Heb getwijfeld over België, omdat iedereen daar lacht; 'k heb getwijfeld over België, want dat taaltje is zo zacht."

Schreeuwlelijk

Zou echt iedereen daar toen gelachen hebben? Het 'taaltje' is in elk geval nog wel zacht, als je het althans met ons gebulder vergelijkt. De Belgen (en niet alleen de Belgen) vinden ons een luidruchtig volk. Dan klinkt het Vlaams een stuk lieflijker en beschaafder.

Raspend

Maar het imago van het Vlaams is aan het veranderen. Het begon met Paul Jambers, die man die met zijn raspende stem zo heerlijk te imiteren was. Hij liet ons als eerste de duistere kant van Vlaanderen zien - én horen. Ineens bleken de Vlamingen ook te kunnen vloeken. Bovendien moesten ze steeds vaker worden ondertiteld.

Vervolgens kwamen er gemengde Nederlands-Vlaamse realityspelshows op tv. We gingen ons verkneukelen om de Pfaffs. En wie naar de VRT keek, hoorde daar ook steeds meer Vlaams dialect uit alle windstreken voorbijkomen.

Wesley

Sinds een paar maanden is er een figuurtje dat alle nog bestaande vooroordelen over de Belgische sprekers van onze taal definitief onderuitschopt, en hard ook. Hij lacht niet (in elk geval niet vriendelijk), hij praat ook niet zacht en zijn woordkeuze is allerminst vertederend te noemen. Het is kabouter Wesley, die deze maand zelfs opduikt in Onze Taal.

Deze slechtgehumeurde gnoom uit Humo en Man bijt hond is een schepping van Jonas Geirnaert, die voor elk filmpje speciaal even zijn stembanden kapotschreeuwt om Wesley nog rauwer uit de hoek te doen komen. Om wat voor rauwigheden gaat het dan?

Nazibloem

Het zijn bepaald niet alleen koddige formuleringen als 'Het is gedaan precies', 'Ze willen mij dooddoen' en 'Ik zal op uw gerief letten.' Nee, Wesley vloekt en tiert dat het een aard heeft. 'GODMILJAAR!' 'Nazibloem!' 'Bakkes dicht, vuile teringlijster!' En: 'Ik haat vakantie / mooie wandelingen / skiën.'

Mochten de Vlamingen al geleden hebben onder ons etiket 'schattig volkje met een sappig taaltje', dan heeft kabouter Wesley dat nu hoogstpersoonlijk verholpen. 'Einde.'


Meer Nu.nl-columns van Onze Taal