Er lijkt geluisterd te worden naar staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken. Honderdduizenden Nederlanders meer dan vorig jaar zeggen in eigen land vakantie te vieren. Maar hoeveel zouden er ook echt thuis blijven? En zouden zij dat dan ook zo zeggen? Of wringen ze zich in bochten als 'We gaan weer lekker naar Rundhausen'?

Kees van der Zwan | 28 juli 2009

Er rust een taboe op niet met vakantie gaan. En dat terwijl vakantie natuurlijk helemaal niks is. Als je vertrekt, sta je al stijf van de stress door alle voorbereidingen. Vervolgens is de vlucht vertraagd of zelfs geschrapt. En áls je er dan bent, blijkt de hotelkamer geen uitzicht te hebben maar wel kakkerlakken.

Raar eten

We hebben het dan nog niet eens over de diarree vanwege het rare eten, de rugpijn vanwege de slechte bedden, en het veelvuldig stranden van huwelijken doordat je in de vakantie opeens de hele dag op elkaars lip zit.

Je zou dus eigenlijk trots moeten zijn op je verstandige beslissing om gewoon thuis te blijven, en daar ook rond voor uit moeten komen. Maar in plaats daarvan draaien mensen er vaak krampachtig omheen. Of ze maken zich ervan af met een grapje.

Gran Balconia

Op de vraag waar de reis dit jaar naartoe gaat, zeggen ze dan bijvoorbeeld: 'naar Balkonië'. Dat is misschien wel de bekendste manier om te zeggen dat je de deur niet uit gaat, maar welke zouden er nog meer zijn? Ewoud Sanders peilde het een paar jaar geleden onder de lezers van Onze Taal.

De oogst was niet mis. Om te beginnen bleek Balkonië allerlei varianten te hebben. Naast het iets exotischere Balkonia werden ook genoemd: Balconiënburg, Balkoniohoven, Costa Balcona, Gran Balconia en Playa del Balcona.

Tuinesië

Maar ook wie een tuin heeft, kan er eens lekker op uit, bijvoorbeeld naar Bad Meingarten (of kortweg Meingarten, met de nadruk op Mein-). Of naar de Costa del Jardin, naar Gardenia, Grazonië, (Bad) Hintergarten, Saalbach-Hintergarten of Tuinesië.

Of wat dacht je van Stoepe? Spreek dat op z'n Duits uit en de vraag rijst waar dát nou weer ligt. Je kunt dan zeggen 'gewoon voor m'n deur' - maar je kunt dat natuurlijk ook laten.

Oemkeboem

Een gegarandeerd regenvrije vakantiebestemming is Saint-Souterrain ('Sint-Kelder'). En je blijft ook droog als het Costa del Zolder wordt, of Hal, net achter de voordeur. En natuurlijk Bleib im Hausen.

Wie daarnaast ook weleens een uitstapje wil maken, zou kunnen denken aan Environs-la-Maison. Of aan Oemkeboem ('Umgebung'), of het Meer van Hiernève ('het meer van hiernaast'). Ook altijd goed: Terrassië, of Terrasso of Terrazza-di-plaza-om-di-hoek-ja.

't Ailand

Een bij uitstek populair vakantieoord voor Rotterdammers is sinds jaar en dag Reo: Rotterdam en omstreken. In het Rotterdams klinkt dat al gauw als Rio. In Groningen daarentegen geven ze de voorkeur aan 't Ailand, dat daar verwijst naar 'het eiland' (Schiermonnikoog), maar natuurlijk heel goed door kan gaan voor Thailand.

Kiest u dit jaar ook voor Rundhausen, of wellicht Rundhausen am Thür? Dan zorgen wij ervoor dat u onze columns van de zomer gewoon kunt blijven lezen - wij strijken overmorgen namelijk voor een paar weekjes neer vlak achter Køkedør.


Meer Nu.nl-columns van Onze Taal