Page 9 - OnzeTaal_nov2020_HR
P. 9
#ONZETAAL Praat mee over allerlei kwesties op www.facebook.com/onzetaal, en op Twitter: @onzetaal.
SOP-EI, KOTSPASTA EN ANDERE (ON)SMAKELIJKE MAALTIJDNAMEN
SASKIA AUKEMA
ls we op grond van het aantal hutsieflutsie, prutje-di-mama, smurrie- - groene patatjes ‘sperzieboontjes’
A verschillende benamingen zouden prut, ullemerul en weni (‘wat er nog is’). - pannenkoekboterhammen ‘wentel-
moeten bepalen wat hét gerecht is van En dan is er nog zo’n gerecht dat teefjes’
de Lage Landen, dan moet dat wel het niet in de kookboeken staat, maar bij - pizzavisje ‘inktvis’
spiegelei zijn. Voor die klassieker aller iedereen weleens op tafel komt: buf-
lunchgerechten zijn woorden in om- fetje, dingetjessla, emolumenten-salade, OSSENBLOED
loop als: blebber, bobbel-ei (met eerst rommelsla of stapelmaaltijd. Het zijn ver- Volwassenen – vooral in de studenten-
een ‘hele bobbel’, en vervolgens een schillende benamingen voor eenzelfde leeftijd – doen juist graag het omge-
‘kapotte bobbel’), indoop-ei, saus-ei, concept: een tafel vol bakjes ingrediën- keerde. Ze laten maaltijden die eigenlijk
slurp-ei, snot-ei en sop-ei. ten, waarmee mensen zelf een maaltijd best lekker zijn iets minder smakelijk
Dat kwam zonneklaar naar voren kunnen samenstellen – zodat niemand klinken:
toen we u eerder dit jaar vroegen naar dingen hoeft te eten die hij niet lust.
hedendaagse thuistaal. In ons zomer- - drabsla ‘groene sla met veel slasaus’
nummer hebben we daar uitvoerig SPRUITJES - kattenspoeg ‘bliktonijn met mayo-
verslag van gedaan, maar omdat een Maar taalcreativiteit is evenzeer onmis- naise, appel en augurkjes’
aanzienlijk deel ging over eten, beslo- baar als je weet welk effect een woord - kotspasta ‘pasta die zijn uiterlijk
ten we daar nog eens apart bij stil te als spruitjes heeft op de jongste bewo- niet mee heeft’
staan. ners van je huis. Dan kun je maar beter - ossenbloed ‘rodepuddingsaus’
spreken over ‘kabouterkooltjes’, die – - tractorband met stront ‘mexicano
SMURRIEPRUT net als in een sprookjesboek – opge- met pindasaus’
Het is ook niet gek dat er zo veel zelf- diend kunnen worden met rapunzel-
bedachte woorden zijn voor voedsel. haren (‘noedels’), tijgervlees (‘cervelaat’), En in diezelfde categorie vinden we tot
Je móét soms wel. Bijvoorbeeld als je kaasmuisjes (‘geraspte kaas’) en sneeuw slot wéér een ei:
“improviserend kookt”, zoals een lezer (anijshagel).
het noemt, dus: met de ingrediënten En een effectieve manier om die - slons ‘roerei met meegebakken
die voorhanden zijn zonder dat je een jongste huisgenoten te laten kennis- partjes tomaat en ui met het uiterlijk
recept volgt. Dan ontstaan er als van- maken met Het Grote Onbekende, is van hondenkots’
zelf gerechtnamen als allesewattes, om de nieuwe gerechten verbaal in te
diner frigidaire (‘restjes uit de vriezer’), dekken in een dieet dat ze al op waarde Dank voor alle inzendingen, we hebben
hasjepetoeri, husseklus, hutselfrutsel, weten te schatten: ze al met al met smaak verorberd!
YPE
ONZE TAAL 2020 — 11
9