Page 9 - OnzeTaal_nov2020_HR
P. 9

#ONZETAAL                         Praat mee over allerlei kwesties op www.facebook.com/onzetaal, en op Twitter: @onzetaal.



       SOP-EI, KOTSPASTA EN ANDERE (ON)SMAKELIJKE MAALTIJDNAMEN

       SASKIA AUKEMA
           ls we op grond van het aantal   hutsieflutsie, prutje-di-mama, smurrie-  -  groene patatjes ‘sperzieboontjes’
       A verschillende benamingen zouden   prut, ullemerul en weni (‘wat er nog is’).   -  pannenkoekboterhammen ‘wentel-
       moeten bepalen wat hét gerecht is van      En dan is er nog zo’n gerecht dat   teefjes’
       de Lage Landen, dan moet dat wel het   niet in de kookboeken staat, maar bij   -  pizzavisje ‘inktvis’
       spiegelei zijn. Voor die klassieker aller   iedereen weleens op tafel komt: buf-
       lunchgerechten zijn woorden in om-  fetje, dingetjessla, emolumenten-salade,   OSSENBLOED
       loop als: blebber, bobbel-ei (met eerst   rommelsla of stapelmaaltijd. Het zijn ver-  Volwassenen – vooral in de studenten-
       een ‘hele bobbel’, en vervolgens een   schillende benamingen voor eenzelfde   leeftijd – doen juist graag het omge-
       ‘kapotte bobbel’), indoop-ei, saus-ei,   concept: een tafel vol bakjes ingrediën-  keerde. Ze laten maaltijden die eigenlijk
       slurp-ei, snot-ei en sop-ei.      ten, waarmee mensen zelf een maaltijd   best lekker zijn iets minder smakelijk
          Dat kwam zonneklaar naar voren   kunnen samenstellen – zodat niemand   klinken:
       toen we u eerder dit jaar vroegen naar   dingen hoeft te eten die hij niet lust.
       hedendaagse thuistaal. In ons zomer-                                -  drabsla ‘groene sla met veel slasaus’
       nummer hebben we daar uitvoerig   SPRUITJES                         -  kattenspoeg ‘bliktonijn met mayo-
       verslag van gedaan, maar omdat een   Maar taalcreativiteit is evenzeer onmis-  naise, appel en augurkjes’
       aanzienlijk deel ging over eten, beslo-  baar als je weet welk effect een woord   -  kotspasta ‘pasta die zijn uiterlijk
       ten we daar nog eens apart bij stil te   als spruitjes heeft op de jongste bewo-  niet mee heeft’
       staan.                            ners van je huis. Dan kun je maar beter   -  ossenbloed ‘rodepuddingsaus’
                                         spreken over ‘kabouterkooltjes’, die –   -  tractorband met stront ‘mexicano
       SMURRIEPRUT                       net als in een sprookjesboek – opge-  met pindasaus’
       Het is ook niet gek dat er zo veel zelf-  diend kunnen worden met rapunzel-
       bedachte woorden zijn voor voedsel.    haren (‘noedels’), tijgervlees (‘cervelaat’),   En in diezelfde categorie vinden we tot
       Je móét soms wel. Bijvoorbeeld als je   kaasmuisjes (‘geraspte kaas’) en sneeuw   slot wéér een ei:
       “improviserend kookt”, zoals een lezer   (anijshagel).
       het noemt, dus: met de ingrediënten      En een effectieve manier om die   -  slons ‘roerei met meegebakken
       die voorhanden zijn zonder dat je een   jongste huisgenoten te laten kennis-   partjes tomaat en ui met het uiterlijk
       recept volgt. Dan ontstaan er als van-  maken met Het Grote Onbekende, is    van hondenkots’
       zelf gerechtnamen als allesewattes,    om de nieuwe gerechten verbaal in te
       diner frigidaire (‘restjes uit de vriezer’),   dekken in een dieet dat ze al op waarde   Dank voor alle inzendingen, we hebben
       hasjepetoeri, husseklus, hutselfrutsel,   weten te schatten:        ze al met al met smaak verorberd!




            YPE
























                                                                                                                  ONZE TAAL 2020  —  11












                                                                                                                 9
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14