Wat als je een mooie boodschap hebt, maar geen nieuws? Dan máák je maar nieuws.

Saskia Aukema | 7 september 2010

Natuurlijk blijven het schokkende cijfers. In Nederland kunnen 250.000 mensen geen letter lezen of schrijven, en anderhalf miljoen Nederlanders hebben er de grootst mogelijke moeite mee. Het zijn cijfers waar een welvarend land zich om zou moeten schamen. Maar hoe pijnlijk ook, de cijfers zijn al jarenlang hetzelfde. Het NOS Journaal haal je er misschien niet vanzelfsprekend meer mee.

Voorleesrecord

Hoe krijg je dan toch die gewenste aandacht voor de goede zaak? Er zijn een paar dingen die altijd werken: je organiseert een verkiezing, je doet een onderzoek, je verzint een 1-aprilgrap. Óf je vestigt een record. En dat laatste is precies wat de organisatoren van de Week van de Alfabetisering over twee dagen zullen proberen.

Dan gaan minimaal 15.000 basisschoolleerlingen één minuut lang gezamenlijk voorlezen uit een en hetzelfde boek. Dat is nog nooit vertoond, en dus is het per definitie nieuws. Zo haal je dat NOS Journaal misschien toch wel.

Eiland

Ook andere taalorganisaties hebben ooit records gevestigd om zichzelf en hun boodschap onder de aandacht te brengen. Zo werden vorig jaar november op het eiland Vanuatu (ten westen van Fiji) 820 kinderen opgetrommeld om met z'n allen het record 'verhaal schrijven in 24 uur' te verbreken. Ook dat was vanwege de strijd tegen het analfabetisme.

En een jaar daarvoor verbraken de leerlingen van de Britse Charlton School het wereldrecord 'simultaan een liedje zingen in gebarentaal op verschillende locaties', mede om aandacht te vragen voor werkzaamheden van de regionale belangengroep voor taalstoornissen.

Grenzen

Natuurlijk spreken ze aan, al die records. De nieuwsgierigheid naar de uiterste grenzen van de menselijke prestatie zit bij iedereen diep ingebakken. De kijkcijfers op YouTube spreken wat dat betreft boekdelen. Zo werd het filmpje over de snelst sprekende vrouw (603 woorden per minuut) ruim 1,5 miljoen keer bekeken, en een oude recordpoging sms'en bijna 3 miljoen keer. Dat laatste is trouwens een record dat om de haverklap wordt verbroken; twee weken geleden nog, bijvoorbeeld. Maar dat terzijde.

Ierse bierbrouwer

Ook voor de deelnemers is zo'n record leuk. Ben je een van de zes mensen die hebben bijgedragen aan het voorleesduurrecord (224 uur)? Of een van de 34.309 mensen die gezamenlijk een menselijk logo hebben gevormd tijdens het EK Voetbal van 2004? Dan verwerf je op die manier toch relatief gemakkelijk een plaatsje in de geschiedenisboeken - al waren het maar de geschiedenisboeken die worden uitgegeven door de Ierse bierbrouwer die zo vlijtig al die records bijhoudt.

Ode aan de taal

Niet opgenomen in het Guinness-recordboek, maar toch een record was het gedicht dat begin dit jaar geschreven werd door de lezers van Taalpost - de elektronische nieuwsbrief van Onze Taal: een duizendregelige ode aan de taal. Ook dat werd nooit eerder vertoond.

En zo zal deze Week van de Alfabetisering het record simultaan voorlezen ook heus wel aan diggelen gaan, want er hebben zich al duizenden kinderen meer aangemeld dan de 15.000 die daarvoor nodig waren. Dat is leuk voor die kinderen en hun leerkrachten, en het zorgt voor mooie tv.

Al met al een sympathiek initiatief dus. Maar laten we ondertussen één ding niet uit het oog verliezen. In Nederland kunnen 250.000 mensen geen letter lezen of schrijven, en anderhalf miljoen Nederlanders hebben er de grootst mogelijke moeite mee. Het zijn cijfers waar een welvarend land zich om zou moeten schamen.


Meer Nu.nl-columns van Onze Taal