Premier Balkenende slikte te veel in: er verdwenen heel wat lettergrepen in zijn keel. Het nieuwe kabinet van Mark Rutte wil juist maar niet doorslikken. Wat niet? Die hete aardappel.

Wouter van Wingerden | 19 oktober 2010

Hoewel de aardappel z'n carrière is begonnen als allochtoon product (uit Amerika), vinden we 'm inmiddels zo Hollands als wat. Zonder piepers geen stamppot, geen patatje en ook geen Aardappeleters. Geen wonder dat we 'm ook in de taal tegenkomen.

Hete aardappel

Zo krijgen we een paar ministers met hete aardappels in hun keel. Daar ga je raar van praten. Het duidelijkst is dat te horen bij Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).

Misschien hebben ze die hete aardappel wel overgehouden aan hun Leidse studententijd: ze waren allebei lid van Sociëteit Minerva.

Het Gooi

Dan zijn er een paar ministers die minder geaffecteerd maar zeker nog wel 'upper class' klinken: Mark Rutte, Uri Rosenthal, Edith Schippers en Hans Hillen. Hun grootste gemene deler is de Randstad, met de nadruk op Den Haag, een 'broeinest' van het nette Nederlands, en het Gooi, de verspreider ervan.

Vervolgens dalen we af naar Rotterdam. Marja van Bijsterveldt heeft daar haar roots, maar haar uitspraak kunnen we niet in een hokje plaatsen. Wel is het net of ze het puntje van haar tong aan een hete aardappel heeft verbrand en daar een scherpe s aan heeft overgehouden.

Volks

Het Rotterdams kun je wél horen bij Jan Kees de Jager, al is hij uit de Zeeuwse klei getrokken. Volkser dan een licht Rotterdams accent wordt het overigens niet; je zoekt tevergeefs naar een ras-Amsterdammer die eens even lekker iemand voor 'aortappol' uitmaakt.

En de weidse akkers in de rest van het land dan? Zijn er ook nog ministers uit de zandgronden getrokken in plaats van uit de klei? Ja: Henk Kamp is een onvervalste Twent met ook een staat van dienst in de Achterhoek. En dat hoor je. Het Noorden moet zich tevredenstellen met een paar staatssecretarissen, onder wie de Groninger Henk Bleker.

Asperges

Een klein deel van de ministers en staatssecretarissen eet geen aardappels maar asperges. De Limburgse brigade bestaat uit Maxime Verhagen, Gerd Leers en Frans Weekers. En laten we de grote gedoger van dit kabinet niet vergeten: Geert Wilders. Ook hij vertegenwoordigt duidelijk hoorbaar onze zuidelijkste provincie.

Maar ja, met alleen maar Standaardnederlands zou het een saaie boel worden. De afwijkend pratende bewindslieden geven tenminste kleur aan het kabinet. Of je dat nu 'natjes' vindt of 'knattergak'.


Meer Nu.nl-columns van Onze Taal