Soorten groeters
Zo zijn er de Enthousiaste Groeters, die geestdriftig afsluiten met grote groeten, joviale groeten, de allerhartelijkste groeten – altijd meervoud, want “één groet is niet zo gul”.
Aan de andere kant van het spectrum staan de Tegenzin-Groeters van wie je een vriendelijke grom kunt krijgen, of een rest mij niks anders dan een diepe zucht, en die hun afsluiters vaak ook tot het minimum beperken: gr, mvg, grtjs en vr gr.
Er zijn Neologisme-Groeters die de standaardwensen opnieuw in elkaar knutselen (grusjes, hartegroet, tot zientjes), die graag rijmen (groetjes met sproetjes, heutzels mit greutzels, zwaai zwaai baai baai) of die niet vies zijn van wat taalspel: CU Zoen, hanselijke grietjes, grietjes van groet (door iemand die Griet heet).
We ontdekten de Goeroe-Groeter (zon op je pad), de Tikfoutende Groeter (ik hoop op uw erectie), en de Seizoens-Groeter (vrolijke lentegroeten, kerstige groeten, verhitte/zonnige/natte groetjes).
Magnetische groeten
Maar vooral zijn er de Groeps-Groeters, die met hun afsluitende woorden laten blijken waar ze voor staan en die willen benadrukken dat jij echt thuishoort bij hun bedrijf of hun clubje gelijkgestemden. Zo zijn er de energieke groeten van het energiebedrijf, groene groeten van het tuintijdschrift, kleurrijke groeten van de cartridge-webshop, magnetische groeten van een handelaar in magneten, tokkelende groeten van een gitaarwinkel, ovale groeten van de rugbyclub, schriftelijke groeten van een bedrijf in schriften, verbindende groeten van de EHBO en zinnige groeten van een tekstschrijver.
Een dansopleiding neemt afscheid met tot dan(s), een schrijver van de hondenschool met woef en de gebarentolk met een vriendelijk gebaar. Weer wat serieuzer sluit Extinction Rebellion af met: met liefde en woede.
Tenenkrullend
Wordt al die originaliteit gewaardeerd? Nee, niet altijd. Want “gr voelt als grommen”, “een groet kan niet groen zijn” en volgens sommigen zijn “al die taalgrapafsluitingen tenenkrullend”. Maar er zijn juist ook een boel fans van de onorthodoxe afsluiters, en uiteindelijk kunnen die tenen best wat beweging gebruiken. Laat die dus maar lekker krullen en wie weet doen de mondhoeken dan een beetje mee.
Boks, de mazzel en een dankbare groet (voor al die mooie inzendingen).
Alsjeblieft!
Dit artikel uit het november/decembernummer (2024) van Onze Taal kreeg je cadeau.