Een weddenschap voor het WK voetbal, is dat een pool of een poule?

Een pool is een weddenschap rond de uitslag van bijvoorbeeld een sporttoernooi, een wedstrijd of een afvalrace. Een poule is een groep deelnemers aan een toernooi.

Pool

Een gokwedstrijd rond een sporttoernooi is een pool. Een WK-pool betekent dat je in een schema invult welke uitslagen je op het WK voetbal verwacht en wie het toernooi wint. Voorbeelden:

  • Ik ben nog aan het nadenken over wat ik zal invullen bij de pool op mijn werk.
  • Ik heb met mijn familie ook een pooltje opgezet voor het WK in Brazilië.

Het Engelse woord pool (uitspraak: ‘poel’) duidt dus een systeem van wedden aan waarbij geraden moet worden naar uitslagen. Dit komt ook in samenstellingen voor, zoals voetbalpool (ook wel voetbaltoto genoemd) en WK-pool. Het bijbehorende werkwoord is poolen: ‘Zullen we poolen?’

Pool (het Engelse leenwoord dus) heeft ook nog andere betekenissen, waaronder ‘groepering, verzameling (van zaken of personen) waaruit men kan kiezen’. Deze betekenis komt voor in bijvoorbeeld banenpool, docentenpool en een pool van deskundigen. In carpoolen gaat het om pool in de betekenis ‘gemeenschappelijk gebruik’. En verder is pool een vorm van biljarten. Ook hierbij hoort het werkwoord poolen.

Poule

Bij sporttoernooien wordt naast pool vaak ook het woord poule gebruikt, maar dat heeft een andere betekenis. Het Franse woord poule (ook uitgesproken als ‘poel’, maar met een net iets kortere oe dan in pool) verwijst naar de indeling in groepen. Bijvoorbeeld: 'Nederland is voor de WK-kwalificatie ingedeeld in een poule met Frankrijk, Zweden en Bulgarije.'

Pool en poule klinken voor Nederlandstaligen ongeveer hetzelfde, al kun je de [oe] van pool wat langer aanhouden, net als in het Engels. Poule klinkt altijd kort.