Groot Dictee voor bibliotheken
Op 9 november 2024 zendt NPO Radio 1 voor de zevende keer het Groot Dictee der Nederlandse Taal uit, tijdens het radioprogramma De Taalstaat. De dicteelocatie is de bibliotheek van Rotterdam, maar bibliotheken in het hele land kunnen ook weer meedoen!
Zaterdag 9 november van 11.00 tot 13.00 uur is het weer tijd voor het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Voor de zevende keer zendt het radioprogramma De Taalstaat dit taalfeest uit op NPO Radio 1. Net als voorgaande jaren is het een dictee met een paar moeilijke woorden, maar is het zeker te doen voor iedereen die de spellingregels beheerst.
Je kunt de uitzending ook op beeld volgen via www.nporadio1.nl/live.
Bibliotheken in het hele land kunnen bij dit live-evenement aansluiten door zich aan te melden als dicteelocatie. Luister mee met de uitzending, kijk samen de dictees na en geef het gemiddelde foutenaantal door aan de dicteejury in Rotterdam. Wie weet heeft jullie bibliotheek de minste fouten van het hele land! Hieronder staat waar je als dicteelocatie voor moet zorgen om te kunnen meedoen:
Hoeveel ‘voldoende’ is, is natuurlijk afhankelijk van het aantal deelnemers dat je verwacht (of toelaat). Per deelnemer heb je een stoel en tafeltje nodig waaraan diegene aan kan schrijven. Je kunt ook meerdere personen aan een tafel zetten, zolang ze maar niet te dicht op elkaar zitten.
Reken per persoon minstens één pen, vier A4’tjes met lijntjes (en ruimte om een naam in te vullen) en eventueel een kladblaadje.
Het dictee kan live via internet gevolgd worden door jullie op locatie via NPO Radio 1. De deelnemers moeten de voorlezer van het dictee goed kunnen verstaan. Het zal afhankelijk zijn van de ruimte wat voor geluidsinstallatie daarvoor geschikt is.
Het is fijn als de deelnemers ook mee kunnen kijken via een beamer of scherm, maar dat is niet noodzakelijk.
In de uitzending wordt ook de bibliotheek met gemiddeld de minste fouten per deelnemer bekendgemaakt. Elke bibliotheek die mee wil dingen naar deze eer, heeft een contactpersoon nodig om na het nakijken het gemiddeld aantal fouten van die locatie door te geven.
De nakijkploeg moet de nakijkinstructies goed kunnen toepassen en redelijk snel kunnen werken. Zelfs bij het nationaal dictee zijn er achter de schermen weleens twijfels, bijvoorbeeld of een bepaalde schrijfwijze als één of twee fout beoordeeld moet worden. Het is fijn om in ieder geval één persoon erbij te hebben die enige ervaring heeft met dictees (of bereid is zich daarin te verdiepen) en die knopen kan doorhakken tijdens het nakijken. Het is handig om de nakijkploeg vooraf te instrueren; neem bijvoorbeeld voor de uitzending samen de dicteetekst en nakijkinstructies door.
Let op: als je mee wilt dingen naar de eervolle vermelding van beste bibliotheek, dan moet je vóór 12.40 uur het gemiddeld aantal fouten van jullie deelnemers doorgeven. Je hebt als bibliotheek dus ongeveer drie kwartier om met die uitslag te komen. Je kunt er óf voor kiezen om met een grote en snelle nakijkploeg te werken (minimaal 1 nakijker op 5 deelnemers) óf je laat deelnemers onder leiding van de nakijkploeg centraal elkaars dictees nakijken (bijvoorbeeld in twee rondes). In dat laatste geval kan de nakijkploeg de beste vijf dictees nog eens extra nakijken om vervolgens de uiteindelijke winnaar in jullie bibliotheek uit te kunnen roepen.
Als je meedoet als bibliotheek, ben je zelf verantwoordelijk voor de promotie en de organisatie bij jullie op locatie. Onze Taal stelt een prijsje beschikbaar per bibliotheek, voor de lokale winnaar. Daarnaast zorgen we voor een globale tijdsplanning voor de uitzending en kort van tevoren ontvangt de contactpersoon de instructies voor de nakijkploeg en de dicteetekst. Daarmee heb je alles in huis om een succesvol Groot Dictee der Nederlandse Taal te organiseren!
Deelnemende bibliotheken worden op de websites van NPO Radio 1 en Onze Taal vermeld.
Wil je zien hoe het Groot Dictee eerdere jaren verliep? Bekijk dan hier een videoverslag van de editie van 2022.