Onlinedaters knappen af op taalfouten
Hoewel vaak beweerd wordt dat niemand nog op taalfouten let, worden datingprofielen met zulke fouten toch echt negatiever beoordeeld op het gebied van romantische en sociale aantrekkelijkheid. Dat blijkt uit onderzoek van Tess van der Zanden van Tilburg University. Zij is de eerste die naar de talige kant van datingadvertenties heeft gekeken. Erica Renckens interviewde haar daarover voor het zomernummer van Onze Taal, dat 12 juli verschijnt.
De fouten in de profielen maakten iemand daarentegen niet meer of minder knap: alleen een geblurde (vervaagde) foto zorgde voor een verminderde fysieke aantrekkelijkheid. Van der Zanden: “Ik verwachtte dat taalfouten zwaarder zouden wegen als de foto geblurd was, omdat je je oordeel dan op minder informatie moet baseren. Maar dat bleek niet het geval.”
Ook bleek dat er ‘taalaccommodatie’ plaatsvindt op datingsites: de gebruiker past zijn taalgebruik aan het publiek aan. Zo maken hogeropgeleiden op een algemene datingsite meer taalfouten dan op een site die zich op hogeropgeleiden richt, ontdekte Van der Zanden: “Het lijkt erop dat mensen op de site voor hogeropgeleiden meer hun best doen om zich goed te presenteren, terwijl dat er op de algemene site minder toe doet.”
Tips heeft de onderzoekster ook: “Zeg niet dát je aardig of spontaan bent, maar geef voorbeelden waaruit dat blijkt. En zet geen ‘(grapje)’ in je tekst als je wilt laten zien dat je humor hebt. Je toekomstige partner zou je grapje ook moeten snappen zonder die toevoeging.”
Lees het hele artikel over onlinedating uit het zomernummer van Onze Taal.
Houdt u van taal?
Word dan lid van Onze Taal! Dan ontvangt u niet alleen tienmaal per jaar ons tijdschrift, maar steunt u ook onze vereniging.
Foto: Dolph Cantrijn