Niemand noemt zijn kind nog Isis
Dit jaar maar vijf meisjes geboren met die naam
Cool natuurlijk: sportschoenen met je eigen naam erop. Bij Nike kun je ze online bestellen, en in Enschede wordt dat massaal gedaan. De hele klas heeft zulke schoenen. Op één meisje na: Isis. Op de website van RTV Oost vertelde ze afgelopen vrijdag dat die vier letters niet geaccepteerd worden door de website van Nike.
Sowieso wordt ze flink gepest met haar naam. Haar klasgenoten doen geweergeluiden na als ze in de buurt is, en als er naambordjes op tafel staan, staat er opeens 'Allah akbar' op haar bordje. Haar vader vindt dat ze haar naam niet moet veranderen, want dan laat je die kapen door terroristen.
Bespuugd
De Enschedese Isis is niet de enige die sinds vorig jaar met haar naam worstelt. De winkelruit van antiquariaat Isis in Groningen wordt dagelijks bespuugd en besmeurd. De Amersfoortse kapster Jet voelde zich genoodzaakt de naam van haar salon Isis Hair te veranderen in Jet Daniels nadat haar auto was beschadigd. En de Vlaamse chocolatier Isis heeft zijn naam gewijzigd in Libeert.
Over de grens dankte een Britse investeringsmaatschappij de naam ISIS Equity Partners af, en de VN verving Isis als orkaannaam door Ivette.
Kalifaat
De reden voor al die naamswijzigingen is natuurlijk de opkomst van de militie in Syrië en Irak die omschreven wordt met vele aanduidingen, waaronder Daesh, Daish, Isil, Isis, IS en Islamitische Staat. Al die namen zijn ontstaan vanuit de Arabische naam al-Dawla al-Islamiyya fi al-Iraq wa al-Sham (afgekort Daish of Daesh), oftewel: Islamitische Staat van Irak en Sham (afgekort Isis), waarbij het woord Sham staat voor 'de Levant', een gebied waar ook Syrië onder valt (en met Levant in plaats van Sham krijg je Isil). De Volkskrant zette het onlangs duidelijk uiteen.
In Nederland leken de aanduidingen IS en Islamitische Staat inmiddels ingeburgerd te zijn, maar iemand als premier Rutte blijft het zelfbenoemde kalifaat ook na de aanslagen in Parijs consequent aanduiden met Isis – tot grote droefenis van al die Isis-bedrijven, oma’s van Isissen en Isissen zelf. Die hadden ooit een naam gekregen die geïnspireerd was op de Egyptische godin van de vruchtbaarheid en nota bene de liefde. Zij roepen Rutte en de media op de naam Isis niet langer te gebruiken:
Baarden en zwaarden
Intussen komen er nog maar weinig Isissen bij. Navraag bij de Sociale Verzekeringsbank, die alle voornamen in Nederland registreert, leert dat er van januari tot en met september van dit jaar nog maar vijf meisjes zijn geboren met die naam. Volgens de organisatie "een enorme daling ten opzichte van de vorige jaren", en inderdaad: in 2012 kwam de naam nog 204 maal voor, in 2013 162 maal, en vorig jaar 101 maal.
Zoals de Volkskrant eerder schreef: "Godin Isis verliest het van mannen met baarden en zwaarden."
Populariteit naam Isis tot en met 2014; bron: Meertens Instituut.