65 jaar taalplezier met Donald Duck
De Nederlandse editie van het weekblad Donald Duck bestaat 65 jaar! Op 25 oktober 1952 verscheen de eerste aflevering van dit vrolijke weekblad – toen nog als bijlage bij het tijdschrift Margriet (oplage: 2,5 miljoen).
Het blad bezorgt zijn lezers – jong en oud – dus al 65 jaar elke week veel leesplezier. En het is duidelijk dat de makers er zelf ook plezier aan beleven. Dat merk je onder meer aan de taalgrapjes: er zijn in de loop der jaren tal van namen voorbijgekomen die doen denken aan bestaande namen – van beroemdheden, warenhuizen, evenementen en nog veel meer. Soms subtiel, maar vaak ook erg herkenbaar. En vooral: creatief!
Het is onbegonnen werk om ze allemaal te noemen. Hieronder geven we een klein overzichtje van verbasterde namen of namen met een duidelijke knipoog die ons (en onze volgers op Facebook) zijn opgevallen en bijgebleven.
Bekende Nederlanders
Van tijd tot tijd duiken er in Duckstad bekende personages op. Hun namen zijn meer dan eens geïnspireerd op die van bekende Nederlanders. Herman den Blikvoer is een knipoog naar Herman den Blijker, Kuipje Anders naar André Kuipers, Sprits Slissing naar Frits Sissing. Of er treedt een band op: The Hik (vrij naar The Kik).
Zijn de woordspelingen flauw of geslaagd? Oordeel zelf: Guus Geeuwis (Guus Meeuwis), André van Puin (André van Duin), Alexander Klöpgeest (Alexander Klöpping), Yolanthe Kabaal van Glasscherven (vrij naar Yolanthe Cabau van Kasbergen).
Geregeld zit er in de verbasterde naam een woord verscholen dat aan een eend of een ander dier doet denken. Zoals bij acteur Huub Snavel (Huub Stapel). Een paar voorbeelden met zwaan: Zwaan Kranig (Sven Kramer), Piet Mondrizwaan (Piet Mondriaan) en Georgina de Zwaan (Georgina Verbaan).
Wereldsterren
Ook wereldsterren doen Duckstad aan. Zo is er bezoek geweest van – of wordt er gepraat over – David Beenham (David Beckham), Lady Koekoek én Lady Kwaakkwaak (beide geïnspireerd op Lady Gaga), Jennifer Loopneus (Jennifer Lopez), Justin Pieper (Justin Bieber), Bintje Spiers (Britney Spears) en Braat Spit (Brad Pitt).
Een buitenbeentje in deze categorie is Alicia Kies (gebaseerd op de naam van zangeres Alicia Keys); zij is namelijk Donalds tandarts!
Soms wordt ook vermeld waar we iemand van kennen, bijvoorbeeld van welk boek ze bekend zijn. Een regelrechte bestseller in Duckstad is De ontdekking van de zemel van Harry Muesli – een duidelijke knipoog naar De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch. En waar Nederlanders De eeuw van mijn vader van Geert Mak lezen, lezen ze in Duckstad De eend van mijn vader van Geert Kwak. Ook veelgelezen is Het Bikini-mysterie van Dan Bruin (geïnspireerd op Het Bernini-mysterie van Dan Brown).
Aardrijkskundige namen
Als Donald moet vluchten, doet hij dat vaak naar Verweggistan. Die naam is een vertaling van het Engelse Faroffistan, een naam die gebaseerd is op de vele landnamen op -stan in Midden-Azië, die vooral voor Amerikanen natuurlijk erg ver weg klinken. Een andere landnaam die soms voorbijkomt, is Afgelegerije – geïnspireerd op Algerije. En Timboektoe dan? Die stad bestaat echt: hij ligt in Mali, aan de rand van de woestijn.
Verbasteringen van Nederlandse plaatsnamen (ook vaak weer met een diernaam erin) komen ook voorbij, zoals Eendhoven, Zwaandam, Hamsterdam en Eimegen. We hoeven inmiddels vast niet meer uit te leggen waar die namen naar verwijzen.
Moderne tijd
De inwoners van Duckstad gaan met hun tijd mee – uiteraard met de nodige verbasterde namen. Zo hebben ze smartphones van het merk eiPhone of KwekBerry, waarmee ze natuurlijk niet alleen bellen, maar ook hun sociale contacten bijhouden op Snoetboek, Kwetter en Instagrap (Facebook, Twitter, Instagram).
Hun spullen kopen ze bij bekende supermarkten, bouwmarkten en warenhuizen als Albert Zwijn, Gammel en Droom & Vreesmann. Welke namen hier verbasterd zijn, spreekt voor zich.
Op tv kijken ze naar The Noise Kids of de al jaren uitgezonden soap Goede eieren, slechte eieren (al dan niet op SBS Kwek) of naar een verslag van de Tour de Gans – die overigens in 2015 nog werd gehouden in Fuutrecht.
En wat nemen ze, onderuitgezakt voor de tv, bij de thee of koffie? Een stroopsnavel natuurlijk!
Afbeeldingen: © Disney 2017 (Donald Duck)