Het succesvolste taaladviesboek
Taalrecorddag
21 juni 2004
Wat is het succesvolste taaladviesboek aller tijden?
Taaladviesboeken zijn van alle tijden. De Griekse en Romeinse redenaren - zoals Aristoteles, Cicero en Quintilianus - schreven al lijvige handboeken voor de redekunst, en vanaf de Middeleeuwen werden er ook voor het Nederlands vele boeken over correct taalgebruik geschreven. Het eerste taaladviesboek dat in brede kring bekend werd, was Is dat goed Nederlands? van Charivarius, oftewel Gerard Nolst Trenité. Deze leraar en columnist publiceerde zijn "eenvoudig, handzaam geschriftje" voor "ieder die zijn moedertaal goed wil en moet hanteeren" in 1940. Het boek werd tien keer herdrukt, voor het laatst in 1998. Het succesvolste Nederlandse taaladviesboek aller tijden is natuurlijk Jan Renkema's Schrijfwijzer. Daarvan zijn nu ruim 400.000 exemplaren verkocht, en het ziet er voorlopig niet naar uit dat de verkoop zal stilvallen.
Maar het succesvolste taaladviesboek ter wereld komt uit de Verenigde Staten. Ten eerste hebben ze daar A writer's reference van 'Queen of the comma' Diana Hacker. Dit boek is momenteel met drie miljoen verkochte exemplaren de populairste vraagbaak op het gebied van grammatica, stijl en spelling. Die oplage is nog niets bij de meer dan tien miljoen exemplaren van Elements of style van Strunk en White. Dit boek is gebaseerd op een collegedictaat uit 1918 (!) van William Strunk. Het werd in 1957 opnieuw uitgegeven door zijn leerling E.B. White, en het geldt nog steeds als het boek dat iedereen die ook maar iets met tekst doet op de boekenplank moet hebben staan.
Aanvullingen
Hebt u een aanvulling? Mail dan naar dossiers@onzetaal.nl. Vermeld indien mogelijk uit welke bron uw informatie afkomstig is. De interessantste reacties plaatsen wij op deze pagina.
De taalrecorddag op de Onze Taal Taalkalender werd geschreven door Raymond Noë en Saskia Aukema.
Terug naar de overzichtspagina van het dossier 'Taalrecords'.