De wereldkampioen talenkennis
Taalrecorddag
19 juli 2004
Wie is wereldkampioen talenkennis?
Veertig procent van alle Europeanen spreekt twee of meer talen, maar de Europese Commissie zou het liefst zien dat iedereen drie talen sprak, of nog meer. Meertaligheid is namelijk een van de doelstellingen van het Europese onderwijsprogramma. Met kennis van meer dan drie talen ben je voor sommigen al een echte polyglot (of 'linguist', zoals de Amerikanen zeggen), maar voor anderen ben je zelfs met kennis van tien talen nog een beginnertje. Voor de Italiaanse kardinaal Giuseppe Mezzofanti (1774-1849) bijvoorbeeld, die minstens veertig (en volgens hemzelf 78) talen kende - terwijl hij Italië zijn leven lang niet verlaten heeft. Of voor de Duitse tolk-vertaler Emil Krebs (1867-1930) - een talenwonder dat in en uit honderd talen kon vertalen, en zestig ervan ook kon spreken. Ook de huidige recordhouder talenkennis - de in Liberia geboren Braziliaan Ziad Fazah - zou van uw tientaligheid niet opkijken: volgens Guinness World Records spreekt en schrijft hij 58 talen.
Aanvullingen
-
Wat een ontzettend interessant onderwerp. Een jaar of dertig geleden had je in Amsterdam een zekere Johan Krüger, hij gaf een tijdschriftje uit namens een door hem opgerichte vereniging of stichting Societas Polyglotta Universalis. Ik schreef hem als middelbare scholier wel eens over allerlei onderwerpen die met taal te maken hadden. Ik kan helaas niets meer op internet terugvinden over de man. Misschien weet iemand anders meer?
Met vriendelijke groet,
Martien van Wanrooij
Hebt u een aanvulling? Mail dan naar dossiers@onzetaal.nl. Vermeld indien mogelijk uit welke bron uw informatie afkomstig is. De interessantste reacties plaatsen wij op deze pagina.
De taalrecorddag op de Onze Taal Taalkalender werd geschreven door Raymond Noë en Saskia Aukema.
Terug naar de overzichtspagina van het dossier 'Taalrecords'.