De hoogste boete voor grof taalgebruik
Taalrecords
25 oktober 2004
Wat is de hoogste boete die ooit is opgelegd vanwege grof taalgebruik?
Het ziet ernaar uit dat 50.000 dollar de hoogste boete is die ooit werd opgelegd vanwege grof taalgebruik. De Amerikaanse honkballer Albert Belle moest dit bedrag in 1995 betalen nadat hij allerlei obsceniteiten naar het hoofd van NBC-verslaggeefster Hannah Storm had geslingerd.
In Nederland zal het niet zo snel tot zo'n hoge geldboete komen. Volgens Teunis Bunt van de Bond tegen het vloeken hebben sommige gemeenten weliswaar een vloekverbod opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening, maar die heeft ongeveer dezelfde status als bijvoorbeeld de spellingwet. Er wordt een wenselijke situatie in geschetst, maar bij overtreding zal er geen boete volgen. Wel kreeg een man uit Terneuzen in 2001 een boete van zeshonderd gulden opgelegd vanwege verbaal geweld tegen zijn ex-vriendin in het bijzijn van haar kind.
Andere vloekrecords:
- de meeste vloeken in een tekenfilm: South Park: Bigger, Longer & Uncut - 399 vloeken en verwensingen (Guinness world records 2003);
- de meest voorkomende krachttermen in Nederland: shit , godverdomme en verdomme. (Vloeken, P. G.J. van Sterkenburg, 2001) ;
- plek waar Nederlanders het vaakst vloeken: op het voetbalveld, in de gevangenis en in de kantine van een sportclub (Vloeken, P.G.J. van Sterkenburg, 2001).
Bronnen
- Met dank aan Teunis Bunt van de Bond tegen het vloeken.
- Vloeken, P.G.J. van Sterkenburg, 2001.
- Guinness world records 2003.
Aanvullingen
- De Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) pakt sinds april 2004 grof taalgebruik op de nationale tv en radio hard aan, met boetes van rond de 500.000 dollar. (Bron: Der Spiegel)
Hebt u een aanvulling? Mail dan naar dossiers@onzetaal.nl. Vermeld indien mogelijk uit welke bron uw informatie afkomstig is. De interessantste reacties plaatsen wij op deze pagina.
De taalrecorddag op de Onze Taal Taalkalender werd geschreven door Raymond Noë en Saskia Aukema.
Terug naar de overzichtspagina van het dossier 'Taalrecords'.