Onze Taal en Oranje Fonds vragen publiek te stemmen

Soco, warmhartigheid of plotsbond? Welk van deze drie woorden omschrijft het best de band die ontstaat wanneer twee onbekenden naar elkaar omkijken? Dat is de vraag die het Genootschap Onze Taal en het Oranje Fonds aan het Nederlandse publiek stellen. Via www.oranjefonds.nl/stemnu kunt u stemmen op deze drie kanshebbers.

Wanneer twee onbekenden naar elkaar omkijken, ontstaat er een voelbare band. Bijvoorbeeld wanneer je boodschappen te zwaar zijn en iemand aanbiedt om te helpen met tillen. Of wanneer iemand jou onverwacht een helpende hand toesteekt. Zeker in de huidige tijd is deze band heel aanwezig, maar er is in de Nederlandse taal nog geen woord voor. Daarom startten Genootschap Onze Taal en het Oranje Fonds begin juli de zoektocht naar dit woord. Heel Nederland werd gevraagd mee te denken en er kwamen maar liefst 1.475 inzendingen binnen.

Jury-oordeel

Een jury, bestaande uit schrijver en cabaretier Wim Daniëls, emeritus hoogleraar Leo Lentz (Universiteit Utrecht), Onze Taal-directeur Vibeke Roeper, en Oranje Fonds-directeur Sandra Jetten, verkoos hieruit soco (spreek uit: sokko, afgeleid van sociale cohesie), warmhartigheid en plotsbond tot de drie kanshebbers waar iedereen tot 14 augustus, 12.00 uur op kan stemmen. De jury was enthousiast over soco omdat het op meerdere manieren ingezet kan worden: ‘Wij hebben soco’ maar ook ‘Jij bent mijn soco’. Warmhartigheid werd eveneens enthousiast ontvangen. Dit omschrijft de band heel mooi, aldus de jury. Of mensen elkaar ook ‘warmhart’, ‘warmhartje’ of ‘warmhartigheidje’ gaan noemen, zal de praktijk moeten uitwijzen, aldus de jury. En de derde optie, plotsbond, is volgens de jury een goede kanshebber omdat de verbondenheid immers plots ontstaat.

Belangrijke band

“Wat is de Nederlandse taal rijk, en wat zijn mensen inventief”, stelt Sandra Jetten. “Dat blijkt wel uit al deze inzendingen. Prachtig dat zo veel mensen mee hebben gedacht en dat we over twee weken een manier hebben om deze belangrijke band ook daadwerkelijk te kunnen benoemen. Ik nodig iedereen van harte uit te stemmen op het woord dat ze het meest passend vinden.” Vibeke Roeper: “En dan is het natuurlijk de vraag of dat nieuwe woord aan zal slaan. We zijn heel benieuwd!”

Eervolle vermelding

Zaterdag 15 augustus weten we welk woord de meeste stemmen heeft gekregen. De bedenker van dat woord krijgt 500 euro om een sociaal initiatief naar keuze te steunen, en een boekenbon. Onder alle stemmers worden 10 verjaardagskalenders verloot. Op www.oranjefonds.nl/hetwoord zijn alle inzendingen te vinden die een eervolle vermelding verdienen, maar net niet tot de laatste drie behoren.


Oranje Fonds en Onze Taal

Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en niemand er alleen voor staat. Onze Taal helpt mensen dagelijks belangeloos met deskundig en persoonlijk taaladvies.