De woordenschat van scholieren in het middelbaar of secundair onderwijs versterken: dat is het doel van de nieuwe Onze Taal-publicatie Woordspot. Elke week wordt daarin in blogvorm een Nederlands woord uitgelegd dat niet per se zeldzaam is, maar voor veel mensen wel onbekend of lastig kan zijn. Sinds 1 maart zijn de woorden fetisjist, conservatief, pleidooi en verschansen aan de orde geweest.
Zit je zelf op de middelbare school? Je kunt Woordspot makkelijk volgen via Facebook en Twitter. Bent u docent? Dan kunt u Woordspot misschien in de klas gebruiken.
Suggesties voor te bespreken woorden zijn welkom via Facebook, Twitter of e-mail, of als reactie bij de Woordspot-woorden. Ook zijn we benieuwd wat je van Woordspot vindt.
Het project Woordspot wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van Onze Taal.
Reacties Er zijn 8 reacties
Aad 't Hart
Mooi, zo’n naam die tot discussie leidt.
Docenten hebben twee taken: beschrijven wat correct Nederlands (zuiver) is en vaardigheden aanleren (gevoel voor een levende taal). De naam Woordspot geeft aanleiding tot beide. Jullie hebben allemaal gelijk. 😉
Frans
Voor al wie geschrokken is van mijn ‘felle reactie’ op de naam ‘Woordspot’. Vanwaar die onbedwingbare neiging om voor elke naam weer naar het Engels te grijpen, zelfs als het Nederlands wilt bevorderen - of hoort u liever ‘promoten’? Spot is op zijn minst dubbelzinnig: hoon en spot.
Wat het ‘Gallische gevaar’ betreft: dat is volgens mij geweken, passé. En ja, ik weet het: leenwoorden zijn van alle tijden. Maar het gaat niet om een leenwoordje meer of minder. Het gaat om de plotselinge massaliteit van het binnenstromende (of beter: binnengelaten) Engels en de meegaandheid van veel Nederlandstaligen. Waarom waaien wij zo gedwee met alle winden mee? Waarom kiezen wij zo vaak de makkelijkste weg en tonen we geen karakter door tegen de sterkste wind in te gaan?
Schrijver-taalkundige René Appel heeft het goed verwoord: ‘Latijnse, Griekse en Franse woorden sijpelden langzaam via de elite in onze taal. Het Engels stroomt in korte tijd van alle kanten binnen. Het loopt de spuigaten uit.’
Rob
Ben het toch wel ergens eens met Frans. Het Nederlands staat al zo onder druk (ja bagataliseer maar weer) en dan komt een stichting als Onze Taal met zo een naam, Frans ik begrijp je frustatie.
Ik word daar ook steeds zo moe van; weer zo een Engels woord. Al dat Engels de hele tijd. Het lijkt wel of het niet meer in het Nederlands kan. En wat willen we nu eigenlijk zeggen? Woordplek, woordsignalering of woordherkenning? Of spotten we toch met het woord?
Ulrike Schmidt
Nou ik vind ‘woordspot’ wel een goed woord om volgende keer te bespreken, als ik de reacties zo lees. En dat zeg ik volledig zonder spot.
musiqolog
Frans, ik heb jou ook niet gehoord over het schaamteloze gebruik van het Franse leenwoord ‘post’ in ‘Taalpost’. Of ben jij één van die anciens die vindt dat Frans chic en en vogue is, en dat de Nederlandse taal slechts au sérieux te nemen valt wanneer ze gesatureerd wordt met Gallisch vocabulaire?
MG
Ik dacht dat ‘spotten’ toch al wel aardig ingeburgerd is als woord, of heb ik dat zo mis? Vliegtuigen spot je, vogels spot je, bepaalde lampen worden ‘spots’ genoemd en dansers spotten wanneer ze een draai maken.
Ik heb geen moeite met het woord en word er zéker niet boos van.
Stephanie
Jeetje, wat een felle reactie. Ik dacht eerder aan een spotlampje, om één woord centraal te stellen. En ‘spot’ staat geloof ik netjes in de Van Dale.
Of mogen ingeburgerde woorden ook niet, Frans? Dan blijft er niet veel, dan wel niets, over. Sterkte!
Frans
Waarom weer zo’n bastaardnaam die spot met echt Nederlands? Bang dat die bij Nederlandse ‘youngsters’ niet aanslaat? Deze naam suggereert al dat Engels uiteindelijk ‘cooler’ zou zijn. Kap dan maar meteen met ‘Dutch’. Mogelijk gemaakt door de Foundation Vrienden van Onze Language!