Mensen praten met hun katten, en die katten ‘praten’ terug. Op het moment dat het baasje een blikje voer opent, is dat gemiauw nog wel te begrijpen, maar in andere gevallen is het minder duidelijk wat poes bedoelt. Om in die behoefte aan duidelijke taal te voorzien, wordt er van alles op de markt gebracht: boeken over kattencommunicatie en hun lichaamstaal, en apps die ‘kats’ vertalen in mensentaal, en andersom (die tot onvoorziene reacties kunnen leiden). En afgelopen week presenteerde een dierenvoedselfabrikant de Catterbox, een halsband voor katten die hun gemiauw omzet in Engels.

Niet al te serieus allemaal, maar tegelijk met het nieuws over de vertaalhalsband werd ook bekend dat een team Zweedse wetenschappers serieus werk gaat maken van kattentaal. In het onderzoek (dat Meowsic is gedoopt) willen ze kijken hoe katten en mensen melodie, toonhoogte en andere nuances in hun uitspraak inzetten en interpreteren wanneer ze met elkaar communiceren. “Als je weet hoe je het stemgebruik moet interpreteren, kun je daaraan de geestesgesteldheid van de dieren aflezen”, aldus een van de wetenschappers (die ook onderzoek naar het spinnen van katten en katachtigen inventariseert).

En misschien wordt dan ook meer bekend over hoe je het best met je poes kunt praten, als je iets wilt duidelijk maken. Hoewel we daarvoor natuurlijk al het boekje Wat en hoe in het kats hadden, van Rudy Kousbroek en de Engelse Sarah Hart (die waarschijnlijk een Engelse kat hadden).