Vandaag is het Prinsjesdag. Het kabinet presenteert de Miljoenennota, en koningin Beatrix leest de Troonrede voor. De toon zal somber zijn, maar de boodschap helder - want aan het taalgebruik wordt de nodige aandacht besteed. Onder anderen door Onze Taal, dat al sinds 1987 de Troonrede van taalfouten en dubbelzinnigheden ontdoet. In BN/De Stem staat een interview met Onze Taal-directeur Peter Smulders, die er al die 25 keren bij was.
De afgelopen jaren verschenen er in Onze Taal twee artikelen over de Troonrede, beide van OT-redacteur Jaap de Jong. In het eerste artikel gaat het vooral over de historie van de Troonrede: hoe ging het er vroeger aan toe en wat is er veranderd? Het tweede artikel stelt de leesbaarheid en begrijpelijkheid centraal: hoe goed zijn die nu, en kan het nog beter?
Of het inderdaad beter kan, horen we vandaag. Mits de inhoud niet alle aandacht van de verpakking wegneemt.
Reacties Er zijn 3 reacties
nutrisi
De tweede zin vond ik syntactisch gezien hopeloos: http://sumbernutrisi.com/cordyceps-plus-capsule/
Josee koning
De tweede zin vond ik syntactisch gezien hopeloos: ‘In de afgelopen jaren zijn ondanks de crisis massale werkloosheid en sterke toename van het aantal faillissementen voorkomen.’ Heeft de koningin dat echt kunnen oplepelen? Ik zou ‘ondanks de crisis’ helemaal vooraan hebben gezet. Bovendien houd ik niet van lijdende constructies. ik zou er het volgende van hebben gemaakt: Ondanks de crisis hebben we de afgelopen jaren maatregelen kunnen treffen om massale werkloosheid en sterke toename van het aantal faillissementen te voorkomen.
albert
Wees duidelijk: kies voor witte spelling of voor de (verplichte!) groene spelling.
Rutte had eenvoudiger, informeler taal beloofd. Waar bleef die? Of is dit zijn opvatting van Jip en Janneketaal?—> J&J gaan naar de universiteit.
Maar ach.. de aandacht gaat grotendeels uit naar de folklore. Wie luistert er nog aandachtig naar de Troonrede? Wie uitgebreid en gedetailleerd kennis wil nemen van de inhoud ontvangt deze liever per e-mail. Dan kun je ‘m op je gemak doorlezen. Met of zonder taalfouten. En is een zin te ingewikkeld of te samengesteld? Dan lees je die gewoon nog een keer en nog een keer en nog een keer.