K’s Choice-zanger Sam Bettens over zijn stemverandering

door: Kees van der Zwan (oktober 2020)

Sam Bettens (1972) is zanger van de Belgische band K’s Choice, maar tot voor kort was hij daar zangeres van; hij heette toen Sarah Bettens. Vorig jaar maakte hij bekend transgender te zijn, en voortaan als man door het leven te gaan. Door de mannelijke hormonen die hij tijdens de transitie toegediend kreeg, veranderde zijn stemgeluid – althans: enigszins. “Mijn stem is een beetje verlaagd, maar niet heel veel. Genoeg om alle K’s Choice-songs in een andere toonsoort te moeten overzetten, maar niet genoeg om echt als een man te klinken. Ik ben heel blij dat mijn zangstem nog mooi is, want daar had ik natuurlijk bij de aanvang de meeste angst voor. Maar nu we meer dan een jaar verder zijn, had ik wel graag gehad dat er toch méér veranderd was en dat ik niet meer voor een vrouw aangenomen zou worden aan de telefoon.”

Net als veel andere transgenders heeft Bettens hulp gehad bij het aanpassen van zijn ‘nieuwe’ stem. “Ik heb in het begin één sessie gehad met een zangcoach. We hebben toen wat opwarmingsoefeningen gedaan, en ik had hem eigenlijk als stand-by voor wanneer er écht verandering zou komen. Maar vermits mijn stem min of meer hetzelfde bleef, heb ik gewoon de raad van die eerste les gevolgd en ben ik zo veel mogelijk blijven zingen, gewoon thuis.”

“Sinds een paar weken ben ik aan het werk met een logopediste om mijn spreekstem te vermannelijken. Ik leer op die manier heel veel over ademhaling en ontspanning, dus ik denk dat het ook mijn zangstem alleen maar ten goede kan komen. De focus zit wel absoluut op mijn spreekstem. Het stoort me heel erg dat mijn stem nog verwarring zaait.”

Intussen is Bettens’ stem natuurlijk heel bepalend geweest voor het geluid van K’s Choice. Hecht hij eraan dat zijn nieuwe stem vertrouwd klinkt voor wie hem kent uit de tijd dat hij nog zangeres was? “Nee, het is eigenlijk niet zo belangrijk voor mij dat mijn stem herkenbaar blijft. Ik wil natuurlijk kunnen blijven zingen en met mijn stem mensen kunnen raken. Maar als die anders is dan mijn stem als Sarah, dat vind ik geen enkel probleem. Integendeel zelfs.”

Foto: Frank Clauwers

 


Omslag Onze Taal oktobernummerOnze Taal: een lidmaatschap 

Dit artikel uit het oktobernummer van Onze Taal, dat in het teken staat van taal en gender, hebben we u gratis aangeboden.

Lidmaatschap
Is taal ook voor u belangrijk? Overweeg dan lid te worden van Onze Taal. Daarmee ontvangt u niet alleen tienmaal per jaar ons tijdschrift, maar u helpt ons ook om plezier in en informatie over taal verder te verspreiden.