Het is op 5 december precies 44 jaar geleden dat weerman Joop den Tonkelaar het NOS Journaal afsloot met een weerbericht op rijm: “Wat u al herhaaldelijk heeft moeten horen / Is, dat hier op de oceaan, noord van de Azoren / Een hogedrukgebied met een krachtig aangezicht / Reeds geruime tijd voor anker ligt.”

Den Tonkelaar was vast niet de eerste die rond Sinterklaas een zakelijke mededeling voor een groot publiek van rijm voorzag, en hij was in ieder geval niet de laatste. 5 december vorig jaar verliep zelfs de gehele uitzending van RTL Z op rijm: “En met de Nederlandse economie ging het de afgelopen jaren natuurlijk ook flink mis / We zitten pas in 2012 op het niveau van voor de crisis / Die voorspelling is niet zo fijn / en hij komt van de Nederlandsche Bank op het Frederiksplein”, aldus Peter van Zadelhoff.

En ook buiten het Mediapark wordt er zakelijk ijverig op los gerijmd rond Sinterklaas. Maar dat de 5-decemberjolijt niet voor ieder doel geschikt is, ondervond de politie van Waddinxveen, die vorig jaar op zoek was naar de mogelijke veroorzaker van een ongeval met letsel: “Het is nog geen twee weken geleden / Dat een 38-jarige motorrijder uit Delft onderuit is gegleden / Getuigen worden verzocht zich bij de politie te melden met hun verhaal / Zodat de bestuurder van de Ford kan worden opgenomen in het proces-verbaal / Dat kan via (…) politie algemeen / of (…) bij de verkeerspolitie in Waddinxveen.”

Dat kwam de politie op kritiek te staan – en niet vanwege het metrum. Het bericht werd dan ook snel vervangen door een ontrijmde versie. 

OPROEP
Kent u meer van dit soort gevallen, dus waarbij media, bedrijven of andere organisaties hun zakelijke berichten op rijm hebben gesteld in de sinterklaastijd? Laat het ons weten - liefst per e-mail naar saskia@onzetaal.nl met een verwijzing naar de originele berichten.