Meteorologisch is volgens de lezers en volgers van Onze Taal het moeilijkst uitspreekbare woord van het Nederlands. Dat maakte fonoloog en Onze Taal-medewerker Marc van Oostendorp zaterdag 18 april bekend in het radioprogramma De Taalstaat.

Meteorologisch haalde ruim eenderde van de stemmen (35%). Het werd op de voet gevolgd door defibrilleren (32% van de stemmen) en op ruime afstand door bavarois (11%). 

In totaal brachten 2880 mensen hun stem uit. Na een eerste inventarisatie op de Facebook-pagina van Onze Taal stelde een vakjury (bestaande uit Onze Taal en Marc van Oostendorp) de top-tien samen, waaruit mensen hun grootste tongbreker konden selecteren. 

Aanleiding voor de verkiezing was een vergelijkbare inventarisatie in het Engels, waaruit Worcestershirespecific en squirrel als moeilijkste woorden kwamen rollen. 

De top-tien

1. meteorologisch
2. defibrilleren
3. bavarois 
4. uil 
5. aluminium 
6. munitie 
7. cholesterol
8. identiteit
9. nieuws 
10. industrieel 
 

presentatie1

Onze Taal

Het Genootschap Onze Taal is met 28.000 leden de grootste vereniging van taalliefhebbers ter wereld. Met een eigen tijdschrift, website, boeken, taaladvies en publiekscongressen wil Onze Taal het enthousiasme voor en de kennis van de Nederlandse taal vergroten.