De Nijmeegse taalwetenschappers Mark Dingemanse, Francisco Torreira en Nick Enfield heben gisteravond een Ig Nobelprijs gekregen voor hun onderzoek naar misverstanden in communicatie en hun ontdekking dat ‘Huh?’ een universeel woord is dat overal ter wereld ongeveer het zelfde klinkt. De prestigieuze Ig Nobelprijzen worden ieder jaar toegekend aan "onderzoek dat je eerst aan het lachen maakt, en dan aan het denken zet".
Marc van Oostendorp interviewde winnaar Mark Dingemanse speciaal voor Onze Taal:
Het winnende artikel werd eind 2013 in het open access-tijdschrift PLOS ONE gepubliceerd en behoort met bijna 200.000 lezers tot de meest gelezen wetenschappelijke artikelen van dat jaar. Dingemanse: “Leuk om hier een Ig Nobel voor te krijgen. Voor ons was het eigenlijk bijvangst in een wereldwijd onderzoek naar hoe mensen misverstanden voorkomen en oplossen.”
Juist deze week is er een grote vervolgstudie gepubliceerd door een internationaal team onder leiding van Dingemanse en Enfield. Daaruit blijkt onder meer dat mensen gemiddeld eens per anderhalve minuut om opheldering vragen, niet alleen met ‘huh?’ maar ook met specifiekere vragen en suggesties. Ondanks grote verschillen in talen en culturen lijkt dit ‘reparatiesysteem’ overal hetzelfde te werken.
Update: inmiddels is er ook een 18 minuten durende 'director's cut' van het interview beschikbaar.
Reacties Er zijn 3 reacties
Alex
Leuk artikeltje. In de eerste zin staat ‘heben’ i.p.v. ‘hebben’.
Emmy
De schrijfwijze ‘huh’ verbaast me een beetje. In heel veel talen hebben ze de h helemaal niet, of spreken hem niet uit (dat kunnen ze niet eens!).
Het lijkt me dus logischer om ‘uh’ te schrijven in dit geval.
P.S. Ik heb het artikel nog niet gelezen, dus ga uitsluitend op mijn eigen gevoel af.
Walter £Vandewaetere
Interessant gegeven. Uitnodigend om er meer over te weten.
Graag verdere info
Oktober: boekenfeest in Izegem (Vlaanderen)