BNN zou voor het programma Klonen: wens of waanzin? een hond gekloond hebben om een discussie uit te lokken over ver de ethische kant van de zaak. De genen van de Rotterdamse buldog Joep leven nu ook voort in buldog Pipo.

Pipo de kloon

Pipo heeft zijn naam ongetwijfeld te danken aan een woordspeling “Pipo de kloon” – maar wat nu als deze trend zich doorzet? We kunnen niet alle gekloonde dieren Pipo noemen natuurlijk.

Hamsters Frank en Ronald

In 2010 inventariseerde Onze Taal de namen van huisdierstelletjes. En wat blijkt? Veel mensen geven hun huisdieren graag namen die bij elkaar passen.

Zo bestaan er twee katten die Viktor en Rolf heten, twee honden met de naam Grijpstra en De Gier, Simon en Garfunkel vormen een goudvisduo en Ronald en Frank de Boer zijn twee hamsters.

Gek oortje

Sommige huisdierduo’s zijn ooit begonnen als single, zo ook in het huis van Geerke Simons uit Apeldoorn, die haar eerste kater Vincent van Gogh noemde vanwege “een gek oortje”. Toen de tweede kat erbij kwam, werd dat als vanzelf Theo. En evenzo was er eerst de kat Sien (een afkorting van Sidonia), toen Ot. En eerst de kat Dieuwertje (gewoon “een leuke naam”), en later pas Blokkie.

Jazz & Blues

Maar de meeste duonamen worden wel degelijk tegelijkertijd gekozen, bijvoorbeeld bij dierenasiels die willen laten zien welke dieren niet zonder elkaar kunnen, en in lokale kranten nogal eens oproepen zetten als: “Jazz & Blues moeten samen geplaatst worden.”

Top-twintig

Onze Taal ontving op een oproep destijds zó veel reacties dat er zelfs een top-twintig uit kon worden samengesteld:

1 Donder en Bliksem
2 Ko en Nijn
  Ot en Sien
4 Jut en Jul
  Sjors en Sjimmie
6 Jip en Janneke
  Urbi en Orbi
8 Bert en Ernie
  Black en Decker
  Castor en Pollux
  Chip en Dale
  Coco en Chanel
  Jansen en Janssen
  Mickey en Mouse
  Oedi en Poes
  Porgy en Bess
  Sam en Moos
  Snuf en Snuitje
  Tom en Jerry
  Zout en Peper