Deze week verschijnt Ga lekker zélf in je kracht staan, een nieuwe bundel met columns van cliché-kundige Japke-d. Bouma, die wekelijks in de NRC over trendy kantoortaal schrijft. Ze haalt in haar columns de vaagtaal van managers en andere kantoormensen over de hekel, en steekt de draak met modieuze ‘buzzwords’. In haar nawoord - zie hieronder - beschrijft ze hoe het ook anders kan.

• Japke-d. Bouma is een van de sprekers op het Onze Taal-congres van 7 oktober, waar ze haar boek ook zal signeren. Het boek is te koop in de webwinkel van Onze Taal.
 

Het kan ook zonder kantoorclichés

Zo, hè hè, leef je nog? Heb je weer een hele week ‘laaghangend fruit geplukt’, ‘het beste uit jezelf gehaald’, geleerd van je ‘learnings’, al je problemen ‘omgedacht’, je staande gehouden in vergaderingen – letterlijk – en ‘zelfgestuurd’, ‘agile’ gewerkt, ‘gescrumd’ en je flexplek overleefd? Gefeliciteerd.

Maar stel je nou eens voor dat je nooit meer kantoorclichés hoefde aan te horen. Dat je nooit meer hoefde te luisteren naar een ‘agile-coach’ of een ‘scrum master’. Dat het alleen maar om het werk ging en dat je baas alleen maar op aarde was om jou en je collega’s zo goed mogelijk te laten presteren. Hoe geweldig zou dát zijn?

Dus nooit meer met een roadmap naar een punt op de horizon, maar gewoon een concreet plan. Nooit meer een customer journey, maar gewoon luisteren naar wat de klant wil. Nooit meer iets centraal hoeven stellen, want dat stond het altijd al. Nooit meer hoeven brainstormen, want dat werkt niet.

Er zijn nu natuurlijk mensen die zeggen: ‘Ja hallo zeg, waar bemoeit die mevrouw zich mee? Ik praat nou eenmaal zo en ik doe nu eenmaal zo. Dat is gewoon jargon, en de laatste managementtechnieken zíjn nu eenmaal de beste.’ En terecht zeg!

Want waar bemoei ik me mee als het sprinten op rolletjes loopt, alle zelfsturende teams de neuzen dezelfde kant op hebben staan, de customer journey voor iedereen een uitdaging buiten de gebaande paden is en iedereen dolgelukkig in steenkolenengels met elkaar praat? Tegen die mensen zou ik willen zeggen: houden zo. Scrum je lekker de moeder en loop agile zingend door de gangen. Never change a winning team.

Voor al die ándere mensen was dit boek bedoeld. Voor de mensen die weleens twijfelen aan hun baas en aan zichzelf. Voor de mensen die geregeld de slappe lach krijgen van het post-its plakken. Voor de mensen die steeds vragen aan hun collega’s wát er nou eigenlijk gezegd wordt en waarom alles anders moet zonder dat bewezen is of het werkt – en dan nooit antwoord krijgen. Voor de mensen die liever aan het werk gaan dan naar een townhall, een visie-event, een heisessie of een ‘inspirerende workshop’. Voor al die mensen die zien dat de keizer geen kleren aanheeft.

Ik hoor jullie, ik heb het gezien, ik weet het.

We nemen het mee.

 

• Het boek is te koop in de webwinkel van Onze Taal.