Films over doven zijn er niet heel veel. Voorbeelden zijn Children of a Lesser God, Marie Heurtin, The Heart is a Lonely Hunter. Films met gebarentaal erin zijn er waarschijnlijk zelfs nog minder. Een bekend voorbeeld is het veeltalige Babel, waarin Japanse gebarentaal wordt gesproken. En sinds vandaag is in de Nederlandse filmhuizen de Oekraïense film The Tribe van regisseur Miroslav Slabosjpitski te zien, die geheel in gebarentaal 'gesproken' is.

De film speelt zich af op een doveninstituut in Kiev, waar een jeugdbende van doven zich bezighoudt met diefstal en prostitutie. (Voor wie daarvan opkijkt: in Oost-Europa schijnen maffia-achtige organisaties van doven te bestaan.) Nieuwkomer Sergej werkt zich op naar de subtop van de bende, wordt verliefd op een van de prostituees - ook doof - en zet daarmee de verhoudingen op scherp, hetgeen gepaard gaat met steeds meer geweld.

Het verhaal is nogal afstandelijk gefilmd, en die afstandelijkheid wordt nog vergroot doordat de gebarentaal van de doven niet ondertiteld is - je hoort enkel omgevingsgeluiden en het geruis van de bewegingen van de acteurs. Maar ook al zijn de dialogen volledig onbegrijpelijk, het verhaal is volkomen helder en goed te volgen - het is alleen net alsof je buiten staat en door het raam naar binnen kijkt. Een bijzondere film.

Op YouTube is Slabosjpitski's Deafness te zien, een korte film (11 min.) die je kunt beschouwen als een voorstudie voor The Tribe.

 

Raymond Noë