Begin deze maand maakten Britse onderzoekers het grappigste woord uit de Engelse taal bekend: booty (‘kont’). Het woord werd op de voet gevolgd door andere billen- en borstenwoorden, zoals tit (‘tiet’), booby (‘borst’) en hooter (‘grote borst’).

Lachen ook de Nederlandstaligen het hardst om billen en borsten, vroegen wij ons af. En dus stelden we onze Facebookvolgers de vraag welke Nederlandse woorden zij grappig vinden. Meer dan tweehonderd woorden werden aangedragen, van aambei tot zwoel en van alles daartussen. Er stonden weliswaar billen en borsten (en aanverwanten) in de lijst, maar heel populair waren deze woorden niet. Nederlandstaligen glimlachen, getuige de inzendingen, eerder om ouderwetse verwensingen, zoals schorriemorrie en schobbejak. Misschien gek, gezien de aard van deze woorden - al schrijft een van onze Facebookvolgers hierover: “Het is juist knap dat je in situaties waarin de spanningen hoog op kunnen lopen, nog in staat bent om met wat humor of een grappig woord de druk van de ketel te halen.”

Welk woord is nu het allergrappigst? Dat lieten we onze volgers en nieuwsbrieflezers bepalen. We legden aan hen de tien woorden voor die het vaakst waren ingestuurd: bips, bommelding, droeftoeter, flapdrol, graftak, knurft, oelewapper, roeptoeter, schobbejak en schorriemorrie. Ruim 2800 mensen brachten hun stem uit. En waar lachen we nu het hardst om? Oelewapper! 486 stemmers vonden dit het allergrappigste woord uit de lijst. Al was de overwinning nipt, want de nummer 2 – droeftoeter – kreeg slechts 12 stemmen minder. Op de derde plek eindigde knurft, met 410 stemmen.

Alle inzenders en stemmers: heel erg bedankt voor jullie reacties!