Rodelaar Fuahea Semi uit het eilandstaatje Tonga (in de buurt van Australië) doet mee aan de Olympische Spelen in Sotsji, maar tot chagrijn van de IOC-bobo’s heeft hij zijn naam veranderd in Bruno Banani, de naam van zijn sponsor, een ondergoedfabrikant. Semi deed dat overigens al in 2011, daartoe aangespoord door een marketingbureau dat wel brood zag in de exotische sleetjerijder. Wintersporters uit bloedhete landen zijn sinds de film Cool Runnings, een komedie over een Jamaicaans bobsleeteam, een gewild media-onderwerp – getuige de aandacht die het échte Jamaicaanse bobsleeteam krijgt, dat de komende week meedoet aan de spelen, én getuige Bruno Banani.

In Nederland was die naamsverandering overigens niet mogelijk geweest. De voorwaarden zijn hier nogal streng, en de ‘ingreep’ moet zo miniem mogelijk zijn. In landen als Engeland en de Verenigde Staten ligt dat anders. Daar kan iedereen die daar zin in heeft zijn naam veranderen – en ook nog in welke naam je maar wilt. Heet je Cassius Clay en wil je liever Muhammad Ali heten? Geen probleem. En heet je liever Elton John dan Reginald Dwight? Ook geen probleem.

Het gevolg van deze soepele regelgeving is dat er soms wat lichtzinnig met achternamen wordt omgesprongen. Zo liet de Amerikaan Jason Sadler onlangs de hoogste bieder zijn nieuwe achternaam bepalen – hij heet nu Jason Headsets.com**, een naamsverandering die hem $ 45.500 heeft opgeleverd.

Banani is overigens niet de eerste sporter die om marketingtechnische redenen zijn naam wijzigt. De Russische tennisster Maria Sjarapova overwoog vorig jaar serieus haar naam te laten veranderen in Sugarpova, om reclame te maken voor de snoepjes met die naam, maar zag daar op het laatste moment toch maar van af. En de legendarische Engelse snookerspeler Jimmy White liet een paar jaar geleden voor korte tijd zijn naam officieel veranderen in Jimmy Brown – als onderdeel van een marketingactie van bruinesausfabrikant HP, die besloten had een jaar lang tijdens snookertoernooien de bruine bal te sponsoren.

** Aanvulling: Jason Headsets.com heeft zijn achternaam opnieuw geveild en heet nu Jason SurfrApp. (Dank Martijn D)

Raymond Noë