Uit het aprilnummer (2016) van Onze Taal

Vorige maand werden er weer tal van nieuwe emoji’s toegevoegd aan het plaatjespalet dat gebruikt wordt in programma’s als WhatsApp. Zo is het nu mogelijk om in beeldschrift te praten over leeuwen en champagne.

Volgens sommige geleerden is de rijkdom aan plaatjes al zó groot, en de vaardigheid om de plaatjes te combineren zó geavanceerd, dat er bijna sprake is van een taal. Maar zoals iedere ‘taal’ kent ook deze zo haar leemtes. We vroegen u alweer een tijdje geleden waar in uw ogen ten onrechte nog geen emoji’s voor bestaan. Bijna honderd suggesties ontvingen we op die oproep.

De emoji-suggesties moesten wel iets te maken hebben met taal of communicatie, zeiden we erbij, een eis die we overigens zeer ruim hebben opgevat. Suggesties als ‘rookworst’, ‘harp’ en ‘Sinterklaas’ vielen om die reden af, maar verder lieten we alles wat met letters en praten te maken had in aanmerking komen.

Kleur en sfeer

Dat geldt ook voor al die zaken die verder ‘kleur’ en ‘sfeer’ kunnen geven aan een getypte zin: afkeuring, instemming, blijdschap, boosheid en andere emoties die je in gesproken taal met een stembuiging kunt aangeven.

Het goede nieuws is: voor veel verzoekjes die we ontvingen, bestaan al emoji’s. Neem nu de suggestie een plaatje te verzinnen voor ‘Dat wat ik hiervoor zei, moet je niet al te serieus nemen’, zoals iemand voorstelde. Daar wordt natuurlijk al sinds jaar en dag de oude, vertrouwde knipogende smiley voor gebruikt.

Winnende emoji’s

We keken ook naar de begrijpelijkheid van de plaatjes in spe. Stel dat er al een plaatje te bedenken zou zijn bij een begrip als ‘hier-zouden-ze-een-emoji-voor-moeten-verzinnen’ of ‘als ik lieg, dan lieg ik in commissie’. Zouden die dan meteen begrepen worden? Dat leek ons lastig.

Uiteindelijk hielden we een handjevol interessante suggesties over, en we vroegen onze illustrator Matthijs Sluiter van Studio Het Mes er mooi beeld bij te ontwerpen. Het resultaat:

 

Blabla

 

 

Vergeet wat ik net schreef

 

 

Geroddel

 

 

Typfout

 

 

Ssssttt!

 

 

Maar niet heus


 

 

Zum Kotzen


Onder de inzenders van de winnende emoji’s hebben we zes boekenbonnen verloot. De winnaars hebben inmiddels bericht ontvangen. Alle inzenders: heel hartelijk bedankt!