In mei bestond Onze Taal 85 jaar. Toen we daar op kantoor bij stilstonden, ontdekten we dat er voor zo'n jubileum geen aparte aanduiding bestaat. Een 25-jarig jubileum is zilver, 50 jaar is goud, 60 is diamant, 70 platina, 80 eiken, en dan? Dan houdt het op.
We besloten via onze ledennieuwsbrief en de sociale media op zoek te gaan naar passende benamingen, en loofden een prijs uit voor de tien beste inzendingen. Ruim vierhonderd mensen kwamen met suggesties.
Sommige van de inzendingen waren weinig romantisch, zoals asbest, roest, beton en polyester ("goed bestand tegen schimmels en zuren"). Er waren er ook die verwezen naar de ouderdom: rollator, rimpel en grijs ("in diverse tinten", dat dan wel). En er waren creatieve vondsten bij, zoals meTaal, eikenhout ("80 is eiken en 5 is hout"), greik ("van eik en graniet") en gilver ("goud met een zilveren randje").
Op onze oude dag staken we ook nog wat op van deze verkiezing. Zo leerden we dat een olifant gemiddeld 85 jaar wordt, dat de tand van een bepaald soort slak ("puntkokkeltand") het sterkste biologische materiaal ter wereld is en dat de Duitsers het woord Engelshochzeit gebruiken voor een 85-jarig huwelijk.
Uiteindelijk kozen we voor deze materialen, omdat ze in onze ogen mooi pasten bij een 85-jarig jubileum en soms in het bijzonder bij óns 85-jarig jubileum:
- acacia ("harder dan eik")
- alpaca ("dure wolsoort van een kameelachtig dier")
- amoriet ("edelsteen die een positieve invloed zou hebben op de communicatie")
- astaat ("scheikundig element met atoomnummer 85")
- bamboe ("sterker dan eik en flexibel")
- damast ("subtiel, met verschillende verschijningsvormen naarmate de kijkhoek verandert en met een bijgedachte aan een feestmaal")
- letterhout ("speciaal voor Onze Taal een geschikte naam!")
- marmer ("mooi, bestendig en chic")
- perkament ("materiaal dat ook een lange (taal)geschiedenis heeft")
- titanium ("niet stuk te krijgen")
Sommige materialen werden door meerdere mensen ingestuurd. In die gevallen hebben we geloot om de prijs. De winnaars hebben inmiddels bericht gekregen.
Iedereen die meedacht: bedankt!
Reacties Er zijn 7 reacties
G.W.P.
Gelukkig heeft slechts een enkeling die scheikundige kennis, meneer De Vries. Kennelijk hadden meer mensen die naam bedacht, want ik heb geen bericht ontvangen.
Berry Dingjan
Damasten bruiloft vind ik mooi. Damast heeft ieen chique klassieke
klank waar respect en iets glamoureus uitstralen. En voor negentig
als dat bestaat perkament!
Wanda Simmermans
Ik ga voor perkament vanwege de historische betekenis.
m. vogels
ik kies voor titanium omdat ik denk dat ‘Onze Taal’ niet stuk te krijgen is en het past mooi in het rijtje van ‘zilver, goud ...’
Truusje Jore
Ik kies voor perkament, mooi materiaal waarop taal geschreven werd en soms nog wordt geschreven 😊
Frits Krom
Ik ga voor “bamboe”.
Pieter J. de Vries
Astatium is nou net een naam die je moet mijden.
Het is een element dat vrijwel niet in de natuur niet voorkomt en dus een lege plaats, nummer 85, oplevert in het Periodiek Systeem der elementen. Alleen bestaat bij het verval van polonium heel even een atoom dat op plaats 85 te plaatsen is. Kunstmatig kan men het ook produceren, maar ook dan valt het binnen nanoseconden weer uiteen. het is dus a-statisch, vandaar de naam.
Laten we hopen dat Onze Taal het langer volhoudt!