Doordenk de naam uitvoerig
Als het goed is, gaat jullie stelletjesnaam net zo’n tijd mee als jullie liefde: lang dus! Denk er dus uitgebreid over na, zoals Herman en Hilde deden: “Wij ondertekenen gemeenschappelijke communicatie steeds met H2 oftewel H-kwadraat. Staat voor onze voornamen HxH (en niet H+H omdat we vinden dat we als stel veel meer zijn dan onze som). Vandaar ...”
Smelt samen
Een beetje symbiotisch stel gebruikt ook elkaars letters. Maak iets lekkers van de voornamen: Brandy (Bram en Sandy), Rose (Roel & Sebastiaan), Sasjimi (“met bijpassende emoticon”, Saskia en Jimi) en Nicotine (van Nico en Jantine: “zo verslaafd waren wij aan elkaar”). Leef je uit met achternamen: Benvroeg (Benschop en Vroegop), Hoeksteen (Van Hoek en Van der Steen) en Vloetbal (Van der Vloet en Van Ballegoij). Neem elkaars hobby’s serieus, zoals het HoHo-duo (hoorn en hobo). En wees voorbereid op gezinsuitbreiding: omdat Jasper en Myrthe al Team Jamy waren, was een goede naam voor de baby snel bedacht: Oliver.
Of blijf als individu herkenbaar
Wil je toch liever als persoon zichtbaar blijven? Kies dan voor initialen. Bij C&A is er bijvoorbeeld duidelijk een plekje voor Cees én voor Annelies. En zo zijn Mathieu en Mieke de M&M’s, Ellen en Edward E2, Jan en Janneke de twee J’s, Maxim en Manon (die elkaar ontmoetten in Amsterdam) MXXXM en Tjerk en Tjeerd Dubbeltje (van dubbel tj).
Presenteer je als meervoud
Doe als de Meilandjes, maar dan origineler. Neem een voorbeeld aan de Pollewoppies (familie Pol), de Bijtjes (voor de familie Bijen: “voor ons beidjes”), de Etterbakkertjes (de familie Bakker, die “van klieren houdt”), de Jongeblommetjes (familie De Jong en Blom), de Gonnies (Gonnie: “Kennelijk ben ik de baas in huis”) en de F5’jes (“Onze achternaam is Ververs en dat kun je doen met de F5-toets op je laptop”).
Draag de naam met trots
Ja, wij hebben ze ook gehoord: de mensen in de sociale media die koppels met stelletjesnamen uitmaken voor Jut en Jul, en woorden gebruiken als jeuk en kriebels. Negeer die geluiden, draag de stelletjesnaam met trots en gebruik die van wifi-netwerk tot deurbel. Jan en Joke: “Gezamenlijke berichten, elektronisch of een ansichtkaartje, ondertekenen we vaak met JanJoker. Het stond ook ooit met plakletters op onze lelijke eend, zodat we met recht tegen onze voorganger konden zeggen: u rijdt voor janjoker.”
Met dank aan alle stelletjes die wilden reageren op onze oproep!
Alsjeblieft, dit artikel uit ons januarinummer (2022) kreeg je cadeau!
Het hele nummer is te bestellen in onze webwinkel.
Smaakt dat naar meer? Word lid van Onze Taal!