Waar komt het woord putjesvet vandaan?

In woordenboeken is de term putjesvet nergens te vinden. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) kent wel putvet, maar kan er geen betekenis aan toekennen; het geeft alleen het volgende cryptische citaat: "Talk [= dierenvet] traag .... Wat van putvet en dergel. kwaliteiten aangeboden werd, vond grif koopers, Marktbericht v. 7 Juli 1902."

In een rapport van Agrimaco, een agrarisch consultancybureau, staat meer informatie over putvet: "Afvalwater dat plantaardige of dierlijke vetten en/of oliën bevat, wordt gescheiden met een vetafscheider. Putvet is het vet- of olieachtige materiaal dat in de vetafscheider wordt afgescheiden. Dit materiaal bevat ook restjes groente, vlees en andere etenswaren. Putvet wordt met zuigwagens uit de vetafscheiders opgezogen."

Waarschijnlijk betekent putjesvet dus iets als 'vettige substantie gemaakt uit afval'. Een lezer van ons weblog meldde ons dat het woord bij hem thuis de vettige laag aanduidde die zich na verloop van tijd vormde bij de afvoerput bij de bijkeuken. De vraag was ons overigens voorgelegd door iemand die het woord had gelezen in Het Financieele Dagblad: "Honderd jaar geleden dacht de consument dat margarine een mengsel was van wormen, vermaalde botten, putjesvet en urine. Huisvrouwen zetten liever reuzel op tafel, want margarine zou maar leiden tot kindersterfte, diarree en haaruitval."