Missie, beleid en activiteiten
Onze Taal is dé vereniging voor taalliefhebbers. Genootschap Onze Taal werd opgericht in 1931 en is sinds 1932 uitgever van het populair-wetenschappelijke tijdschrift Onze Taal. De vereniging heeft ruim 21.000 leden en bereikt elke maand ruim 100.000 mensen met gratis taaladvies en laagdrempelige informatie over taal. Onze blik is breed: bij Onze Taal vind je alles over taal, voor iedereen. De vereniging ontvangt geen structurele subsidies.
Missie
Onze Taal wil op een toegankelijke manier informatie en advies geven over (de Nederlandse) taal, enthousiasmeren voor taal, en een podium zijn voor discussies over taalkwesties.
Dit doet Onze Taal
Onze Taal is een bladenmaker, een uitgever, een taalhulpverlener en een taalnieuwsdienst.
De leden van Onze Taal ontvangen zes keer per jaar het tijdschrift Onze Taal. In het tijdschrift staan populair-wetenschappelijke artikelen, columns en rubrieken over (de Nederlandse) taal in de breedste zin van het woord. Taalonderzoek, taalactualiteit, taalplezier en de culturele en maatschappelijke kanten van taal zijn de belangrijkste speerpunten.
Via www.onzetaal.nl én via het taalloket geeft de Taaladviesdienst van Onze Taal antwoord op taalvragen. De website is met ca. 1 miljoen bezoeken per maand een van de belangrijkste taalvraagbaken in Nederland en België. Het taalloket behandelt concrete taalvragen van individuele vragenstellers. Dat gebeurt ruim 1000 keer per maand.
De uitgeverij van Onze Taal publiceert al zo’n 30 jaar de Taalkalender. Ook verschijnen er elk jaar enkele boeken over taal, vaak gericht op een breed publiek.
Via de sociale media en digitale nieuwsbrieven deelt Onze Taal nieuws en berichten over taal. Daarmee bereikt Onze Taal elke week ruim 100.000 lezers.
Met incidentele projecten en evenementen (zoals podcasts, congressen, prijsuitreikingen, jaarwoordverkiezingen) brengt Onze Taal de veelzijdigheid van taal steeds voor het voetlicht.
De doelgroepen van Onze Taal
Onze Taal richt zich op een breed publiek. We bedienen zowel de taalprofessionals en de taalvirtuozen als de mensen die moeite hebben met taal. We hebben publicaties en media gericht op een jong publiek, maar onze boeken, adviezen en artikelen worden ook graag gelezen door oudere leden en volgers. Lezers en websitebezoekers komen uit de hele wereld, maar met name uit Nederland en België.
De partners van Onze Taal
Samen met het Team Taaladvies van de Vlaamse Overheid verzorgt Onze Taal het taalloket van Taaladvies.net, de taaladvieswebsite van de Taalunie. Onze Taal werkt ook mee aan de verdere ontwikkeling van de adviezen op Taaladvies.net. Medewerkers van het team maken deel uit van of zijn betrokken bij de werkzaamheden van het Taaladviesoverleg. Het Instituut voor de Nederlandse Taal is eveneens betrokken bij Taaladvies.net. De Taalunie maakt deze samenwerking mogelijk.
Onze Taal werkt ook in andere projecten samen met het INT, en met universiteiten, onderzoeksinstellingen, culturele organisaties en andere media en taalorganisaties.
Wat wil Onze Taal nog meer bereiken?
Onze Taal koestert de taalvragenstellers en socialemediavolgers, maar is voor het voortbestaan geheel afhankelijk van (nieuwe) leden. Onze Taal wil het ledenverlies door vergrijzing beter compenseren door nieuwe leden aan te trekken.
Onze Taal wil de kennis en expertise op het gebied van taaladvies graag ten goede laten komen aan nóg meer taalgebruikers. Daarbij denken we met name aan mensen die op latere leeftijd Nederlands leren, of mensen die meer dan gemiddeld moeite hebben met taal.
Onze Taal wil het enthousiasme voor taal op alle mogelijke manieren bevorderen. Daarom richten we ons nadrukkelijker op leerlingen en studenten. We willen ze kennis laten maken met het werk van de vereniging.
Hoe pakt Onze Taal dat aan?
Na een intern proces van enkele jaren, dat een vernieuwde tijdschriftformule, een efficiëntere taaladviesdienst en structurele besparingen heeft opgeleverd, wil Onze Taal de komende tijd nieuwe samenwerkingen aangaan en pilots opzetten, om nieuwe taaladviesdoelgroepen en nieuwe leden te bereiken. Daarbij gaan we uit van de hierboven genoemde rollen van Onze Taal: bladenmaker, taalhulpverlener, taalnieuwsverspreider en uitgever.