Mieke Kerkhof over taal in de spreekkamer en het Onze Taal-congres
Onze Taal sprak met Mieke Kerkhof, een Nederlandse gynaecoloog en schrijver. Op het Onze Taal-congres zal zij een presentatie geven over taal in de spreekkamer. Wat houdt haar bijdrage precies in?
Emma Kerssemeeckers Lenneke Lingmont“Ik werk als gynaecoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Jarenlang had ik het gevoel dat ik iets moest doen met de taal die ik hoor in de spreekkamer. Ik heb honderden oneliners van patiënten opgeschreven, van hoe ze hun klacht formuleren tot hoe ze lichaamsdelen en organen benoemen. Deze uitspraken heb ik gebundeld in meerdere boeken. Ik vind het heel mooi om de taal op die manier te bewaren. Verzamelen is in strijd met de sterfelijkheid: zolang je dingen verzamelt en deelt, gaan ze niet dood.
In het dorp waar ik vandaan kom had je heel veel klompenmakerijen. Op de boomstammen die daarvoor lagen, namen bewoners regelmatig plaats om elkaar verhalen te vertellen. Als ik daar nu jaren later weer ben, dan komt er altijd wel iemand naar me toe die zegt: ‘Kom eens even zitten, ik heb een mooi verhaal!’ Zo is mijn liefde voor verhalen begonnen.
Met de anekdotes uit de spreekkamer wil ik anderen plezieren en verrijken. Maar ik hoop ook hun angst voor doktersbezoeken weg te nemen. Vooral als het gaat om koudwatervrees voor de gynaecoloog. Als mensen goed geïnformeerd zijn, zijn ze niet zo bang. Dat wil ik met mijn boeken en met mijn presentatie op het congres bereiken.”