Ilja Croijmans over geuren en smaken beschrijven op het Onze Taal-congres
Ilja Croijmans is universitair docent in de taal- en communicatiewetenschappen en geeft op het Onze Taal-congres een workshop over het praten en denken over geur en smaak.
Emma KerssemeeckersZou je iets meer kunnen vertellen over de workshop die je zult geven op het congres?
“Over het algemeen vinden mensen het heel moeilijk om over geuren en smaken te praten. Tegelijkertijd zie je dat bijvoorbeeld wijnexperts hier wel degelijk iets inhoudelijks over kunnen zeggen.
Voor verkopers is het ook heel belangrijk om geur en smaak nauwkeurig te kunnen omschrijven. Tegenwoordig verloopt een groot deel van de verkoop van bijvoorbeeld wijn, koffie en parfum online. Daardoor worden beschrijvingen van geur en smaak nóg belangrijker, omdat consumenten niet in staat zijn om het product zelf te ruiken of te proeven.
Tijdens de workshop wil ik laten zien hoe deskundigen dat doen, en wil ik uitleggen dat praten over geur en smaak niet zo onmogelijk is als het lijkt. Geur en smaak zijn bovendien onmisbaar in ons leven, en ik denk dat het geen kwaad kan om ons daar iets meer bewust van te zijn.”
Hoe ben je in de wereld van geur- en smaakbeschrijvingen terechtgekomen?
“Ik ben er gek genoeg in gerold tijdens mijn onderzoeksstage naar slaapstoornissen. Toen ik daarvoor in Schotland was, kwam ik voor het eerst écht in aanraking met whisky. Na het afronden van mijn master kon ik helaas niet verder met mijn onderzoek en via een promotie ben ik toen terechtgekomen bij een project over geurexperts, waaronder whiskydeskundigen. Voor mijn promotieonderzoek besloot ik uiteindelijk om me specifiek te richten op wijnexperts, omdat wijn in Nederland meer leeft.”
Welke boodschap wil je mensen meegeven met je workshop?
“Je kunt beter worden in het beschrijven van geuren en smaken en ook beter in ruiken en proeven in het algemeen. Je moet het vooral dóén, en als je oefent, wordt het alleen maar makkelijker.”