Eponiemen
Wat hebben de woorden juli, keizer, dieselmotor, hooligan, saxofoon, teddybeer, Amerika en Barbie met elkaar te maken?
…
Weet je het al? Misschien wordt het makkelijker als deze woorden erbij komen: celcius, pizza margherita en montessorischool horen er ook bij. Het antwoord is dat al deze woorden vernoemd zijn naar een echt of fictief (verzonnen) persoon. Dit soort woorden noem je eponiemen.
Bij sommige van deze woorden herken je meteen de persoon omdat een uitvinding of bedrijf is vernoemd naar de bedenker of oprichter. Want wat gebeurt er soms als wetenschappers een ziekte ontdekken (zoals Alois Alzheimer) of ontdekkingsreizigers een mooie waterval zien in Afrika en een bewonderaar zijn van hun koningin Victoria? Dan gaan we spreken van de ziekte van Alzheimer en de Victoriawatervallen. En als je een kunstschaatser bent die Axel Paulsen heet en je doet voor het eerst een nieuwe sprong? Dan wordt die sprong de axel genoemd.
Maar de leukste eponiemen zijn woorden waarvan bijna niemand meer weet dat het naar een persoon is vernoemd. En dat zijn er verrassend veel! Hier vind je een lange lijst met eponiemen. Leuk om een quiz voor je ouders mee te maken met de vraag ‘wie zit er in dit woord verstopt?’
En nu jij! Waar zou jij je naam graag aan willen verbinden? Zit je op een sport en ben je beroemd om een bepaalde schijnbeweging? Zorg dat die jouw naam krijgt. Heb je zelf een nieuw gerecht bedacht? Sta je bekend om een bijzondere manier van groeten? Maak van je eigen naam een eponiem!
Mail je vondst én wat die betekent naar educatie@onzetaal.nl en wie weet kom je als naamgever van een uniek woord in onze taal terecht. Net zoals Julius Caesar, Rudolf Diesel, Patrick Hooligan, Adolphe Sax, Theodoor Roosevelt, Amerigo Vespucci, Barbara Handler, Anders Celsius, Margherita di Savoia, Maria Montessori en nog vele anderen …