Afgelopen zaterdag was de aftrap: in het radioprogramma De Taalstaat werd de zoektocht naar de beste leraar Nederlands van 2016 geopend. Docenten uit Nederland en België kunnen zichzelf aanmelden, of aangemeld worden door bijvoorbeeld leerlingen of collega's (via taalstaat@kro-ncrv.nl). Een vakjury kiest uit de inzendingen een aantal kanshebbers, die zich vervolgens in het radioprogramma mogen presenteren. Hierna selecteert de jury de finalisten, op wie gestemd kan worden door het publiek. 28 mei wordt de winnaar bekendgemaakt. 

De verkiezing begint een traditie te worden: het is de derde keer dat De Taalstaat samen met het Genootschap Onze Taal op zoek gaat naar de beste docent Nederlands. Dit jaar is er speciale aandacht voor NT2-docenten, docenten die Nederlands geven aan anderstaligen. Ook zij maken kans op de titel 'Beste leraar Nederlands van 2016'. Taalstaat-presentator Frits Spits hierover in Onze Taal (januari 2016): "We willen graag docenten die lesgeven aan vluchtelingen bij de verkiezing betrekken. Hoe maken zij buitenlanders wegwijs in onze taal? We hebben instanties als het COA benaderd, zodat gegadigden aangemeld kunnen worden."

Ter gelegenheid van de verkiezing gingen Jan Erik Grezel en Kees van der Zwan in gesprek met een aantal eerdere finalisten en een jurylid. Een weergave van dat gesprek is verschenen in het januarinummer van Onze Taal, en is hier als pdf te downloaden


Op de foto: eerdere finalisten van de verkiezing.
Fotograaf: Saskia Aukema