Vandaag zijn de eerste exemplaren van de Spellingwijzer en de Snelspelwijzer uitgereikt aan Giel Beelen, fan van Onze Taal en presentator van de ochtendshow op 3FM. De twee spellinggidsen worden direct gebruikt: morgen speelt Giel tijdens de uitzending (tussen 6.00 en 10.00 uur) een 'Spelspel', waarbij de deelnemers kans maken op de Spellingwijzer en een abonnement op Onze Taal.

De Spellingwijzer Onze Taal, opvolger van het Witte Boekje, is een praktische en actuele spellinggids. Het boek bevat zeventigduizend woorden, woordvormen en woordgroepen die lastig te spellen zijn, waaronder ook veel namen. Denk aan vind-ik-leuken, quinoa, Eyjafjallajökull en Doutzen Kroes. Alle woorden staan vermeld in de officiële spelling; daarnaast wordt bij veel woorden een alternatieve schrijfwijze gegeven: varianten die in de praktijk veel voorkomen en die goed verdedigbaar zijn. Naast de woordenlijst worden in de Spellingwijzer de spellingregels duidelijk uitgelegd en wordt er bij elk woord verwezen naar de bijbehorende regel(s).

In de Snelspelwijzer Onze Taal legt Wim Daniëls de belangrijkste spellingregels beknopt en vereenvoudigd uit. Het is een compacte gids, die ook geschikt is voor scholieren en gevorderde tweedetaalleerders.

Beide spellinggidsen worden uitgegeven door Prisma, en zijn te bestellen in de webwinkel van Onze Taal. De Spellingwijzer kost € 17,50, de Snelspelwijzer € 5,99.

Naast de twee papieren boeken die vandaag verschenen zijn, verschijnt morgen een digitale spellingwijzer: Spellingsite.nu. Op deze website zijn alle woorden uit de Spellingwijzer te vinden, ook met alternatieven en verwijzingen naar de bijbehorende spellingregels (die tevens gedigitaliseerd zijn). De online woordenlijst zal voortdurend worden aangevuld, met hulp van de gebruikers. Mocht u een woord missen, dan kunt u dit woord insturen; er wordt dan bekeken of het voor opname in aanmerking komt.