Het 30ste tweejaarlijkse congres van het Genootschap Onze Taal wordt op zaterdag 7 november 2015 gehouden in het Chassé Theater in Breda. Het thema is 'Klinkend Nederlands'. Tijdens dit congres wordt ingegaan op allerlei aspecten van uitspraak, spreektaal, stem-imitatie, uitspraaktraining, de relatie tussen taal en muziek en de zingbaarheid van het Nederlands. Circa 1400 taalliefhebbers zullen erbij aanwezig zijn (bestel nog snel een toegangskaart; er zijn nog enkele plaatsen).

Speciale gebeurtenissen

- Tekstschrijver/cabaretier Theo Nijland krijgt de Groenman-taalprijs uitgereikt door de Stichting LOUT (Let Op Uw Taal) vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de Nederlandse taal. Een quote uit het juryrapport: Tekstschrijver/cabaretier/chansonnier Theo Nijland krijgt de Groenman-taalprijs omdat hij "uit het hele reservoir van het gemoed en de rede put en dat op een subtiele en uiterst creatieve wijze in onze taal weet uit te beelden (…) zijn liedjes zijn prachtige voorbeelden van de toegankelijkheid en de schoonheid van de Nederlandse taal".
- Het congres kiest het Onze Taal-woord van het jaar 2015. Uit tien woorden, geselecteerd door taalliefhebbers en een vakjury, kiezen de bezoekers de uiteindelijke winnaar.
- Het Radio 1-programma De Taalstaat met presentator Frits Spits zal een rechtstreekse radio-uitzending verzorgen vanaf het congres.
- De nieuwe uitgave 'Waar komt hagelslag vandaan?' (samengesteld door het Instituut voor Nederlandse Lexicologie en Onze Taal en uitgegeven door Thomas Rap) wordt aangeboden aan prinses Laurentien, beschermvrouwe van Onze Taal, die het congres opent.
- Sprekers op het congres zijn:

  • logopediste Fransje van Luin over stemcoaching
  • hoogleraar muziekcognitie dr. Henkjan Honig over de relatie tussen muziek en taal
  • dr. Michiel de Vaan en dr. Marc van Oostendorp over de uitspraak van het Nederlands van 500 tot 2500
  • dr. Rosemary Orr over het project 'Sprekend Nederland' en wat onze manier van spreken zegt over onszelf
  • dr. Hans Van de Velde over ontwikkelingen in de uitspraak van het Nederlands
  • vertalers/tekstschrijvers Erik Bindervoet en Robbert-Jan Henkes over het vertalen van songteksten en de zingbaarheid van het Nederlands

- Er is een optreden van cabaretière Sanne Wallis de Vries over stem-imitatie en van de nederbeatband The Kik.
- De presentatie is in handen van Jan Kuitenbrouwer.

De hoofdsponsor van het congres is het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Verder wordt financiële steun verleend door de Gravin van Bylandt Stichting.