Op het Onze Taal-congres (Utrecht, 5 oktober) zal voor het eerst de Onze Taal/ANV-taalboekenprijs worden uitgereikt. Voor deze onderscheiding voor het beste taalboek zijn zes kandidaten genomineerd, bij elkaar een gevarieerde mand appels en peren. We stellen ze graag aan u voor. Vandaag als vijfde: de vloekboeken van Fieke Van der Gucht en Marten van der Meulen.

• Hoe we vloeken en schelden in Vlaanderen en Nederland, en waarom – in twee mooi verzorgde boeken.

Wie vloekt of scheldt, is meestal niet in de stemming om stil te staan bij de woorden die hij gebruikt. Toch is daar veel over te vertellen. Het groot Nederlands vloekboek en Het groot Vlaams vloekboek gaan over veelgebruikte vloeken, scheldwoorden en verwensingen (zoals fuck, hufter, gladiool, lul, lijpo, sodeju en krijg de tyfus – en voor Vlaanderen dikke nek, klaf, kapoen, krapuul, nondeju en sloef). Waar komen ze vandaan, hoelang bestaan ze al, waarom gebruiken we juist deze woorden?

• Het groot Nederlands vloekboek en Het groot Vlaams vloekboek van Fieke Van der Gucht resp. Marten van der Meulen zijn uitgaven van Lannoo en kosten € 24,99 per stuk (ingenaaid, 143 blz.). ISBN 978 94 0145 342 4 (Vlaams) en 978 94 0145 341 7 (Nederlands)