Op het Onze Taal-congres (Utrecht, 5 oktober), zal voor het eerst de Onze Taal/ANV-taalboekenprijs worden uitgereikt. Voor deze onderscheiding voor het beste taalboek zijn zes kandidaten genomineerd, bij elkaar een gevarieerde mand appels en peren. We stellen ze graag aan u voor. Vandaag als eerste: Het zonderwoorden-boek van Lilian Stolk.

Een vlot geschreven en alle aspecten bestrijkend stand-van-zakenboek over een zeer actueel onderwerp.

Emojideskundige Lilian Stolk gaat in Het zonderwoorden-boek in op de niet meer weg te denken emoji’s: de smileys en andere tekens die onze online communicatie steeds vaker versoepelen – hoewel niet iedereen het met dat laatste eens is, vanwege het vaak niet-eenduidige karakter van de van oorsprong Japanse tekeningetjes. In haar boek schetst Stolk de nog maar zo korte historie van emoji’s, en ze gaat in op de oorzaken van het succes, op de toepassingsmogelijkheden, op het effect ervan op onze emoties, en ook op de vraag hoe het komt dat we steeds meer gefocust zijn op beeld. Het boek sluit af met een blik in de toekomst en de provocerende vraag of er nog wel een rol zal zijn voor het alfabet.

Stolk interviewde voor dit boek onder anderen de Japanse uitvinder van de emoji’s, de directeur van Unicode (de instantie die bepaalt welke emoji’s een officiële status krijgen), en ontwerpers die geld verdienen met het ontwikkelen van nieuwe communicatiesymbooltjes.

Het zonderwoorden-boek. Waarom we steeds meer zeggen met emoji van Lilian Stolk is een uitgave van Maven Publishing en kost € 19,50 (gelijmd, 248 blz.). ISBN 978 94 9249 342 2