Op het Onze Taal-congres (Utrecht, 5 oktober), zal voor het eerst de Onze Taal/ANV-taalboekenprijs worden uitgereikt. Voor deze onderscheiding voor het beste taalboek zijn zes kandidaten genomineerd, bij elkaar een gevarieerde mand appels en peren. We stellen ze graag aan u voor. Vandaag als tweede: Babel van Gaston Dorren.

Twintig originele en verrassende portretten van de grootste talen ter wereld.

Babel portretteert de twintig grootste talen ter wereld (de “reuzentalen”): van het Engels, Chinees, Spaans, Hindi en Arabisch tot het Javaans, Turks, Tamil, Koreaans en Vietnamees. Ze krijgen ieder een hoofdstuk toebedeeld, waarin auteur Gaston Dorren eerst een profiel van de taal schetst met basisgegevens over grammatica, klanken en schrift. Vervolgens schetst hij een portret van de taal, telkens aan de hand van een centrale vraag, bijvoorbeeld: “Wat betekent het nou eigenlijk dat het Russisch ‘verwant’ is aan het Nederlands?”, “Hoe kunnen niet-alfabetische schriften zoals die van India en China dezelfde klus klaren als onze 26 letters?” of “Hoe komt het dat de koloniale veroveringen van het kleine Portugal de taal van dat land wel over de wereld hebben verspreid, maar die van het kleine Nederland niet?” Informatief en prettig leesbaar.

Babel. De twintig reuzentalen van de wereld is een uitgave van Athenaeum—Polak & Van Gennep en kost € 22,99 (ingenaaid, 376 blz.). ISBN 978 90 253 0918 3